Ne vásárolj, vegyél inkább kölcsön
2018.04.30
A sharing economy 2014-ben 13 milliárd dollár összforgalmat generált, ami 2025-ben várhatóan 335 milliárdra nõ. De miért vált pont most fontossá a társadalom számára a javak megosztása, és mik azok a termékek és szolgáltatások, amelyeknél a jövõben a vásárlás helyett még inkább a bérlés mellett fogunk dönteni? - teszi fel a kérdést a hvg.hu.

A millenáris generációtól egyre inkább távol áll a tárgyak birtoklásának vágya és annak szeretete. Nem tekintik a tulajdonlást értéknek, hisz pontosan látják, hogy egy meggondolatlan befektetés, egy rosszul megválasztott hitel milyen mértékben csökkentheti anyagi szabadságukat. Számukra ez már nem éri meg, ezért más utakat keresnek ahhoz, hogy hosszú távú anyagi elkötelezõdés nélkül, minél kisebb ráfordítással élvezhessék azokat a tárgyakat vagy szolgáltatásokat – kezdve a zenemegosztástól az ingatlanig –, amire szüleik még nagy összegeket költöttek.

Számukra a hozzáférés lett a legfontosabb szempont: könnyen és gyorsan akarnak fogyasztani, használatba venni, elkerülve a vásárlással, majd a tulajdonlással járó minden plusz terhet. Nem véletlen tehát, hogy ez a generáció az, amely újra felélesztette, és viszi most is sikerre a bérlést és kölcsönzést, mint a javak közös használatának olcsó és környezettudatos módját.

Csakhogy a legegyszerûbbekkel kezdjük: az Airbnb, Spotify és Netflix az új felfogás már bejáratott és elterjedt elõfutárai. Mások lakását foglaljuk le egy-egy napra, kölcsönözzük zenéinket, filmjeinket, és autót bérelünk egy-egy utazáshoz. De ezeken túl még számos olyan használati tárgy és szolgáltatás van, amit a millenárisok és az õket követõ generációk már nem fognak birtokolni, csupán átmenetileg használni, megosztani. 

Néha valójában nem mindegy, milyen telefont vagy laptopot használunk – és itt most nem feltétlenül csak a teljesítményre gondolunk. Elõfordulhat, hogy idõnként mi magunk vagyunk az eladandó termék egy-egy komolyabb tárgyaláson, és bizony ilyenkor számíthat, hogy milyen logó virít a kütyünkön. Éppen ezért érhetõ el már Magyarországon is, hogy okostelefonokat, tableteket vagy laptopokat béreljünk ki akár hosszabb távra, akár egy-egy napra. A menõ okoseszközök, illetve számítógépek mellett azonban nagy a kereslet a praktikus, a ház körüli munkákhoz szükséges egyéb gépek iránt is. A tavaszi nagytakarítást például végezhetjük egy vérprofi takarítógéppel, de a miénk lehet néhány napra egy csodatevõ gõz- vagy ablaktisztító is. Emellett lakásfelújításkor sem kell már olyan ismerõst keresni, aki szívesen kölcsönadja a fúrógépét, és már megvásárolni sem kell azt az évi egyszeri használathoz.

Bár a jelenlegi ingatlanpiacon az albérlet kényes kérdés, mégis vannak helyzetek, amikor egy lakást bérelni sokkal jobban megéri, mint megvásárolni. Egy lakáshitel évtizedeken át való törlesztése, a saját otthonban felmerülõ javítási, karbantartási költségek önerõbõl való finanszírozása és a röghöz kötöttség érzése mind-mind ijesztõ lehet egy millenáris számára. Éppen ezért kezd kialakulni a trend néhány társadalmi rétegnél (fõképpen jobban keresõ szingliknél és fiatal pároknál), hogy inkább választanak egy olyan albérletet, ami minden igényüket kielégíti – jó helyen van, van parkoló, terasz, portaszolgálat, padlófûtés stb. –, mint hogy vásárolnak egy lakást, és kevesebbel kelljen beérniük, akár évtizedeken át.

Autótulajdonosnak lenni nem egyszerû dolog. Elõször is meg kell vásárolni, ami alapvetõen több milliós kiadás lehet vagy évekig tartó hitel, a további kiadások és bonyodalmak pedig még csak ezután következnek. A kötelezõ szervizek, a téli és nyári gumik megvásárlása, tárolása, cseréje, a kötelezõ biztosítások ügyintézése és persze fizetése nem csak az idõnket és idegrendszerünket emészti fel, de anyagilag komoly terhet jelentenek. Ezért a millenárisok most már nem csak egy-egy napra, de akár hosszú távon is a bérlés mellett döntenek. Ma már olyan konstrukciók is elérhetõek számukra, ahol a gyártó és a finanszírozó magára vállal minden teendõt és kötelezettséget, nekik csak élvezni kell a mindig rendelkezésre álló jármûvet.

Óriási öröm, ha jön a baba, de valljuk be, óriási költség is. Babakocsi, babahordozó, gyerekülés, kenguru… Bár néhányra ezek közül hosszú távon is szükségünk van, többségük bizony pár hétnél, hónapnál tovább nem használható. Logikus megoldás lehet itt is a bérlés, amivel anyagilag mindenképpen jobban járunk. Egy babakocsi ára komolyan megterhelheti a családi kasszát, holott havi bérlése csupán néhány ezer forint, szintúgy egy autós ülésé, amely sokszor egy-egy napnál tovább nem kellene, így szintén nagyon alacsony költségen úszhatjuk meg.

Fontos, hogy a mozgás mindenki életében fontos szerepet játsszon, de vannak sportok, ahol olyan költségek merülnek fel, melyek elijesztik a mozogni vágyó embereket. Gondoljunk csak egy jó squash ütõre, sílécekre, sínadrágra vagy síbakancsra vagy akár egy kényelmes túrafelszerelésre. Ez utóbbiaknál ráadásul az is visszatartó erõ lehet, hogy ezek a sportok erõsen idõjárás- vagy évszakfüggõk, ezáltal nehezebb szívvel fordítunk rájuk nagyobb összegeket. Arról nem is beszélve, hogy az eszközök egész éves tárolása is problémákat vethet fel. Éppen ezért jó opció ebben az esetben is a kölcsönzés: legyen miénk a legjobb márkájú ütõ, a legmenõbb, kacsalábon forgó sátor és a legmelegebb kabát. Csupán ne vegyük meg õket! Elég kölcsönözni.

Fiatal vállalkozóknak egy komoly iroda felszerelése a legmenõbb és legjobban teljesítõ gépekkel komoly befektetés lehet, amely néha nehezen teljesíthetõ egy induló vállalkozásnál. Ma viszont már nem szükséges megvásárolni minden egyes szuperszámítógépet – elég egyszerûen bérelni õket. Így könnyedén változtathatjuk a gépállomány méretét, ez a flexibilitás pedig a kezdeti idõkben tapasztalható változékony munkaerõszám miatt igencsak hasznos lehet. Emellé a szolgáltatás mellé általában jár szerviz és karbantartás is.