Megdöbbentõ: a fiatalok egynegyede tervez csak vállalkozni!
2013.06.04
Bizonytalanság, kishitûség és alacsony kockázatvállalási hajlandóság jellemzi a magyar fiatalokat – derül ki a Bridge Budapest kutatásából.

„A magyar fiataloknak megvannak a határozott elképzelései a jövõjükrõl, de teljes bennük a zavar, hogy miként tudják ezt Magyarországon megvalósítani. A megkérdezett 20-35 éves fiatalok 92 százaléka úgy gondolja: a kiszolgáltatottság és a bizonytalanság soha nem látott méreteket ölt a munka világában” – mondta az atv.hu-nak a felmérés eredményeit értékelve Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetõje.
Ezt jelzik az ellentmondások is, amelyekre a felmérés fényt derített. A fiatalok majdnem fele (45 %) itt hagyná az országot, ha lehetõsége lenne rá, ugyanakkor 60 százalékuk mégis itthon képzeli el a jövõjét. Szintén érdekes adat, hogy 5-bõl 3-an az önállóságot választanák az alkalmazotti léttel szemben, a nagytöbbségük (68 %) mégis arra számít, hogy még 10 múlva is alkalmazottként fog dolgozni. Mindössze alig több mint egynegyedük tervez saját vállalkozást indítani. Bátorsággal sem áll túl jól a generáció: mindössze egyötöd (18 %) vállalná a bizonytalanságot a nagyobb jövedelemért, négyötöd (82 %) a biztosabb, de alacsonyabb jövedelmet biztosító munkát választaná.

A kiszolgáltatottság érzése mellett azonban pozitív hír, hogy 10-bõl 9 fiatal úgy gondolja, hogy mindenki maga felelõs saját boldogulásáért. Pistyur szerint a szülõknek támogatniuk kell a gyerekeiket abban, hogy kipróbálják magukat – áruljanak jégkrémet a strandon, vagy indítsanak online vállalkozást - amíg nincs rajtuk a család, vagy a hiteltartozás terhe.

A kutatásból az is kiderül, hogy fiatalok kilencven százaléka szerint a sikerhez elsõsorban kapcsolatokra van szükségük.