Közös adópolitikát tervez az EU
2012.06.04
Az Európai Unió mûködését alapvetõen átalakító reformtervet készítenek a június végi uniós csúcsra az uniós alapintézmények vezetõi - idézi a Welt am Sonntag címû német lapot az MTI.

A lap szerint az utóbbi hetekben felmerült reformjavaslatokat rendszerbe szervezõ és új elemekkel kiegészítõ terv közös pénzügy-, adó-, kül- és biztonságpolitikát irányoz elõ.

Tartalmazza továbbá azt, hogy bõvíteni kell az Európai Bizottság ellenõrzõ jogosítványait a tagállami költségvetések felett, egységes bankfelügyeleti és betétbiztosítási rendszert kell kialakítani és német mintára át kell alakítani a szociális ellátórendszert és a munkaerõpiaci szabályozást.

A reformokat a kétsebességes integráció elve alapján ütemeznék, vagyis az egyöntetûen támogatott elemeket valamennyi uniós tagországban egyszerre vezetnék be, azokat az elemeket pedig, amelyek körül vita van, kezdetben csak az euróövezetben. A terv kidolgozását Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az EB elnöke, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurócsoport vezetõje irányítja - írta a Welt am Sonntag.