Milyen biztosítást érdemes kötni a multinacionális cégeknek?
2013.06.05
Az európai multinacionális vállalatok biztosítással kapcsolatos döntésekért felelõs vezetõi kénytelenek lesznek felülvizsgálni az USA-val szembeni kitettségeikre vonatkozó biztosításaikat – állítja egy friss jelentés.

Az Egyesült Államok már régóta az uniós vállalkozások elsõ számú exportpiacának számít, azonban az új EU-USA kereskedelmi megállapodás életbe lépésével várhatóan az uniós vállalatok további 187 milliárd eurónyi árut és szolgáltatást fognak értékesíteni az USA-ban, évente.

A világ egyik vezetõ vagyonbiztosítója, az Ace jelentése szerint az USA-n kívüli cégek jellemzõen egyetlen globális biztosítási konstrukcióval rendelkeznek az USA-beli kockázatokkal szemben, amelyet ráadásul nem is USA-ban bejegyzett biztosítótársaság szolgáltat.

Egy európai biztosítónál kötött nemzetközi biztosítási szerzõdés azonban nem biztos, hogy megfelelõ, illetve hatékony megoldás az Ace szerint, ráadásul attól függõen, hogy globális biztosítási konstrukcióról, vagy egy nemzetközi kiegészítéssel kötött helyi konstrukcióról van szó, óriási különbségek lehetnek.

Az európai multinacionális vállalatok fokozott érdeklõdésére készülve az Ace és a Cozen O'Connor nemzetközi ügyvédi iroda részletes jelentést tettek közzé a cégek biztosítási vezetõi és a brókercégek számára.

A jelentés kiemeli, hogy egy globális biztosítási konstrukció alkalmas lehet az amerikai kockázatok fedezésére, azonban egy olyan európai biztosító, amely nem rendelkezik engedéllyel az USA-ban, nem fizethet kártérítést az Egyesült Államokon belül.

Ráadásul a nem engedélyezett biztosítók, vagy azokkal nem megfelelõ módon üzletkötést szorgalmazó magánszemélyek bírságra, sõt akár büntetõjogi szankciókra is számíthatnak. A jelentés egy elemzést is tartalmaz arról, hogy a multinacionális vállalatok miként tudják legjobban biztosítani magukat az amerikai kitettségeikkel szemben, megfelelõ globális biztosítási program részeként.

Az Ace szerint teljesen mindegy, hogy vagyonbiztosításról, vagy speciális biztosításról, például vezetõ tisztségviselõk felelõsségbiztosításáról, csoportos utazási-, balesetbiztosításról van-e szó, a körültekintõ kockázatkezeléshez helyi, amerikai biztosítási szerzõdést érdemes kötni.