Bírósághoz fordult a Sony egyik biztosítója
2011.07.22
A Sony egyik biztosítója bírósághoz fordult, hogy az állapítsa meg, nem kell fizetnie a média és elektronikai vállalatóriással szembeni, adatsértéssel kapcsolatos jogi követelésekért.

Egyre nõ az érdeklõdés a vállalatok részérõl a „cyberbiztosítások” iránt, hogy megvédjék magukat az adat- és személyazonosság-lopási ügyekkel kapcsolatos ügyfélkövetelésektõl, és kapcsolódó egyéb költségektõl. Az erre alkalmas termékek fejlesztése komoly kihívást jelent a biztosítási ágazat számára.

A Zurich American Insurance Co. a New York-i állami bírósághoz fordult, hogy az mondja ki, nem kell kártalanítania a Sony-t az ellene benyújtott mostani, vagy potenciális jövõbeli csoportos keresetek esetén.

A Sony szóvivõje nem kívánta kommentálni a folyamatban lévõ pert – közölte a Reuters hírügynökség. Zurich Financial Services amerikai leánya több másik biztosítótársaságot – köztük a Mitsui Sumitomo Insurance-t, az AIG-t és az ACE-t – is beperelt, hogy tisztázza felelõsségüket a Sony-val kötött különféle biztosítási szerzõdéseik miatt.

Egy digitális törvénnyel kapcsolatos blog, a CyberInquirer szerzõje, aki egyben ügyvéd is, a Reutersnek azt nyilatkozta: „a Zurich szerint nincsen kártalanítási kötelezettsége a szerzõdés nyomán az adatlopási ügy kapcsán, azonban ha mégis, úgy a többi biztosítónak is hozzá kell járulnia a kárkifizetéshez”.

A szakértõ szerint a Sony hivatkozhat arra, hogy az adatlopási ügy miatt vagyoni kár érte, ugyanakkor a Zurich valószínûleg azzal fog érvelni, hogy az általános felelõsségbiztosítási szerzõdés soha nem vonatkozott a digitális támadások által okozott károk fedezésére.

Az ügy áprilisig nyúlik vissza, amikor hackerek több mint 100 millió Sony online videójáték felhasználójának személyes adatait lopták el. A Sony nem tudta kizárni, hogy ekkor 12,3 millió hitelkártya adatait is megszerezték a támadók.

Májusban a Sony biztosítóihoz fordult, hogy segítsenek kifizetni az adatsértés miatt fellépõ masszív kárigényeket.
A cég szerint a hackertámadás miatt idei mûködési nyeresége 14 milliárd jennel csökken, amibe a biztonsági intézkedések költségei is beletartoznak, ugyanakkor a lehetséges kártérítési összegeket nem kalkulálták bele ebbe a számba.