Októbertõl megszûnhet a Pszáf
2013.06.06
A Matolcsy György vezette MNB látja el a jövõben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tevékenységét, az errõl szóló kormányhatározatban a PSZÁF jogutód nélküli megszüntetésérõl, ezzel egy idõben pedig a jegybank felügyeleti feladatokkal történõ megbízásáról is szó esik szó – tudta meg a Napi Gazdaság.

A lap úgy tudja, hogy az összevonásra már 2013. október elsejével sor kerülhet. A jegybank a felügyelet teljes mostani jogkörét átvenné, azaz a prudenciális felügyeleti terület mellett a pénzügyi fogyasztóvédelem is átkerül hozzá. Az szinte bizonyosnak látszik, hogy a kormányzat nem Szász Károllyal képzeli el a jövõt, ám még nem ismert, hogy ki lesz a jegybank felügyeleti területének vezetõje, és az is kérdéses, hogy a terület vezetõje alelnöki funkciót kap-e a jegybankban.

Jogutód nélküli megszüntetés esetén az új szervezet felállítása könnyebb lenne, hiszen teljesen új rendszer épülhetne ki, ugyanakkor más szempontból − a folyó ügyek és a jogorvoslatok kezelése kapcsán − rendkívül aggályos egy ilyen lépés − jelezték jogi szakértõk. Ráadásul a folyamat felgyorsítása is komoly kockázatokat hordoz magában. A kormány még a tavaszi ülésszak alatt meg akarja változtatni a jegybanktörvényt.