Megszûnhet a hálapénz?
2014.06.20
A hálapénz megszüntetése az elsõ lépés a magyar egészségügy rendbetételében - hangoztatta az Emberi Erõforrások Minisztériumának egészségügyért felelõs államtitkára egy szakmai konferencián.

"Ha tiszta rendszert szeretnénk, akkor meg kell változtatni a hálapénzen alapuló rendszert, ehhez sok elképzelés született" - mondta Zombor Gábor, hozzátéve: "nagy levegõvétel" és politikai, szakmai támogatás kell ehhez, "ami (...) nem állt eddig össze". Kitért arra, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt területként tekint az ágazatra, amelyben és az elmúlt idõszakban történtek pozitív változások, de - mint mondta - humánerõforrás-krízis jellemzi az egészségügyet.

A Heti Válasz címû lap által rendezett konferencián a jövõre nézve "nagy kérdésnek" nevezte, hogyan lehet az ágazatban több pénzt teremteni. Erre voltak jó megoldások - jelezte Zombor Gábor, utalva a népegészségügyi termékdíj bevezetésére. Szerinte "ezt a gondolatot érdemes folytatni". Közölte: meggyõzõdése, hogy az egészségügybe forrásokat kell bevonni, és akkor a hálapénz rendszere is megszüntethetõ. "Nem büntetés jellegûen, nem csendõri módszerekkel, de meg lehet oldani" - fogalmazott az államtitkár.

Komoly feladat továbbá - mondta -, hogyan lehet az ágazatban egyensúlyban tartani a kínálatot és a keresletet, vagyis a társadalombiztosításon alapuló teljes körû ellátást. Zombor Gábor megjegyezte, óriási feszültségek vannak a rendszerben, aminek egyik következménye volt orvosok, szakdolgozók elvándorlása.

Elõremutatónak nevezte a Magyar Rezidens Szövetségnek a hálapénz ügyében tett lépéseit, amit továbbgondolásra érdemesnek talált. A rezidensösztöndíjak bevezetését is jó döntésnek nevezte, és szintén támogatja azt, hogy legyen egy meghatározott szakorvosi minimumjövedelem.

Zombor Gábor szerint ha a szakmai tudásnak forintosított értéke van, akkor arra is van esély, hogy a külföldön munkát vállaló orvosok hazatérjenek. Kijelentette, bízik abban, hogy egy év múlva érzékelhetõ változás lesz az egészségügyi rendszerben.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy fogalmazott, minden pozitív reform kerékkötõje a hálapénz, továbbá úgy vélte, hogy a bérrendezés folytatását nem lehet tovább halogatni.