Minden második család anyagi megfontolásból vállal kevesebb gyereket
2013.06.06
Minden második felnõtt vállalna inkább kevesebb gyermeket, hogy jobb anyagi körülmények között nevelhesse õket – derül ki a Generali Biztosító 1200 fõs reprezentatív kutatásából. A szülõknek csak kisebb része tud rendszeresen félretenni gyermeke számára, maximum 10 000 Ft-ot. A szülõk és a gyermeket tervezõk is egyetértenek abban, hogy manapság szinte lehetetlen mindent elõteremteni a gyermekeknek, a családalapítás elõtt állók 40 százalékának vannak félelmei a gyermekvállalással kapcsolatban, 70 százalékuk ugyanakkor szeretne elõre felkészülni a jövõre.

A Generali a gyermekes vagy a jövõben gyermeket tervezõ 18-59 év közötti magyar lakosság körében indított reprezentatív (teljes minta: 1200 fõ) kutatássorozatot a gyermekvállalással kapcsolatban. Egy gyermek felnevelésének és a továbbtanulásának várható költségeinek vizsgálata után ezúttal szülõk a gyermekvállalással kapcsolatos félelmeit és egyéb attitûdjeit vizsgálta a társaság.

Az eredmények szerint a kutatásban résztvevõk 60 százalékának van gyermeke, a gyermektelenek esetében pedig 57 százalék szeretne legalább egy gyermeket, ötödük (21%) viszont egyáltalán nem tervez gyermeket a jövõben sem. A leendõ szülõk 41 százalékának vannak – fõleg anyagi helyzetbõl fakadó – félelmei a gyermekvállalással kapcsolatban. A szülõk és a gyermeket tervezõk is egyetértenek abban, hogy manapság lehetetlen szinte mindent megteremteni a gyermekek számára, több mint felük egyetértett azzal, hogy inkább kevesebb gyermeket vállalna azért, hogy a lehetõ legtöbbet tudja megadni a számukra. A már szülõi tapasztalattal bírók ugyanakkor sokkal inkább gondolják úgy, hogy a gyermekvállalás nem pénzkérdés, mint azok, akik még a családalapítás elõtt állnak.

A kutatásból kiderült az is, hogy sok szülõ nem tud megtakarítani gyermeke számára, akik mégis, azok is maximum 10 000 Ft-ot. A gyermekvállalás elõtt állók ugyanakkor bizakodóbbak: 43 százalékuk szeretne legfeljebb havonta 10 000 Ft-ot, további 26 százalékuk pedig még ennél is többet akar félretenni gyermeke jövõjének biztosításához. Arra a kérdésre, hogy amennyiben jelenlegi anyagi helyzete romlásnak indulna, hogyan finanszírozná gyermekével kapcsolatos kiadásait, a legtöbben azt válaszolták, hogy egyéb kiadásaikat csökkentenék (62%), minden negyedik szülõ a megtakarításait használná fel, 12 százalékuk pedig banki kölcsönt venne fel egy ilyen esetben.

Érdekes válaszok érkeztek arra a kérdésre is, hogy mire költené a szülõ azt a képzeletbeli plusz havi 50 000 Ft-ot, amit mindenképpen a gyermekneveléssel kapcsolatosan lehetne elköltenie. A képzeletbeli összegbõl a szülõk gyermekeik étkeztetésére költenék a legtöbbet, átlagosan havi 13 000 forintot. A sorban a következõ a taníttatás, és a megtakarítás a jövõre, egyenként átlagosan majdnem 10 000 forinttal. A ruházatra átlagosan 8 000 forintot szánnának, míg legkevesebbet a sportra (5100 Ft) és a gyermekek szórakozására áldoznának (3 600 Ft).

„A gyermekvállalás elsõsorban nem pénzkérdés, de minden szülõ számára talán a legfontosabb, hogy gyermeke biztonságban és jólétben nevelkedhessen, hogy amennyiben teheti, úgy indítsa el gyermekét az önálló élet felé, amely megalapozza a boldogulását. Aki nem tervez hosszú távra, annak komoly anyagi problémát okozhat egy-egy elõre nem látható fontos esemény is, pedig a születéstõl kezdve félrerakott havi 10 000 Ft már több milliós segítség lehet a gyermeknek, mire felnõ. A kutatásból is kiderült, egy átlagos magyar család számára komoly nehézséget jelenthet a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások elõteremtése, ezért is érdemes már a gyermek születése elõtt különbözõ megtakarítási konstrukciókban gondolkodni. Így az anyagi feszültségek a lehetõ legkevésbé akadályozzák majd a késõbbi gyermekvállalást” – mondta el Schaub Erika, a Generali személybiztosítási igazgatója.

A Generali Gyermekjövõ Program honlapján található kalkulátor segítségével mindenki könnyen kiszámolhatja, milyen kiadásokra kell felkészülni a különbözõ életkorokban. Segít megtervezni és rendszerezni például a tovább tanulás, az esküvõ és az otthonteremtés várható költségeit is, és különbözõ megtakarítási konstrukciókkal felkészülni.