Hajnal óta apad a Duna – délre vonul a katasztrófavédelem is
2013.06.10
Több órán át tetõzött a Duna, végül a hajnalban megindult a lassú apadás. A folyó 891 centis szintet ért el a fõvárosban, a reggeli órákra azonban már 2 centiméterrel csökken a vízszint - írja a Privátbankár.hu. Tarlós István fõpolgármester szerint a fõváros "megússza ezt az árvizet".

Nagymarosnál, Esztergomnál, Komáromnál, Nagybajcsnál, Gyõrújfalunál is folytatódott a nagyobb ütemû apadás. A készültségnek azonban még Budapesten sincs vége: a Margitszigeten csak honvédek és tûzoltók maradhatnak. A korlátozásra biztonsági okokból volt szükség.

Reggel részben újraindult a HÉV-közlekedés a Szentlélek tér és a Margit híd között a szentendrei vonalon - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – melyek közlekedését vasárnap késõ este kellett korlátozni. Az 5-ös, szentendrei HÉV minden második szerelvénye csak a Szentlélek térig közlekedik, de a reggeli csúcsidõben továbbra is közlekednek a pótlóbuszok is. A BKK a Szentlélek térrõl a sûrûbben közlekedõ 1-es és 1A villamost, illetve a tehermentesítésükre indított, a Bécsi út és a Lehel utca között közlekedõ 1B villamost ajánlja.

Felfüggesztették a 11-es út zárlatát vasárnap éjféltõl a munkába járás, az áruszállítás, a lakossági ellátás biztosítása érdekében – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem. Tarnai Richárd, a megyei védelmi bizottság elnöke szombaton döntött a 11-es út Budakalásztól északra vezetõ szakaszának lezárásáról.

A dolgozók közlekedése már nem oldható meg az árvízi híd- és útlezárások miatt, ezért hétfõn nem indul újra a termelés az esztergomi autógyárban - írta a nol.hu. A Magyar Suzuki szóvivõje, Ruska Viktória a portálnak elmondta, különösen a párkányi híd lezárása érinti jelentõsen a gyárat, hiszen Szlovákiából is járnak át munkások a magyarországi telephelyre. A 3100 dolgozó késõbb gondoskodik majd a kiesõ napi 740 autó pótlásáról, a termelés újraindítása a dunai árhullámtól függ. A gyárba az alkatrészek beszállítása és a kész autók elszállítása biztosított - tette hozzá.

Most az alsóbb szakaszokon készülnek

A miniszterelnök szerint stabilak a fõ árvízi védvonalak Budapest alatt. Orbán Viktor a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fõvárostól délre esõ dunai veszélypontok közé.

Ahogy fogalmazott: a hétfõi nap a súlypontáthelyezés napja az árvízi védekezésben, a fõváros is túl van a Duna tetõzésén, ezért a fõ erõket mostantól a Budapest alatti Duna-szakaszra kell összpontosítani, ahol ugyancsak magasabb lesz a vízállás, mint az eddig mért legnagyobb szint.

A fõvárostól délre hosszú folyószakaszon kell védekezni, ezért az erõk ésszerû beosztása a kulcskérdés - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Bajánál csütörtökön várható a Duna tetõzése.