Mûholdas képek az európai árvízrõl
2013.06.10
A tavaly õsz óta az európai biztosítók számára katasztrófa-biztosítási adatokat szolgáltató független szervezet, a zürichi székhelyû Perils mûhold alapú, árvízi adatokat tett közzé a jelenlegi közép-európai árvizekrõl, melyek elsõsorban Németországot, Ausztriát és a Cseh Köztársaságot sújtják.

Az árvíz idõtartama alatt folyamatosan frissíti a képeket a Perils, melyek radar- és optikai mûholdas adatokon alapulnak, és a Duna, valamint a Moldva-Elba vízgyûjtõ területeket fedik le.

A Duna jelenleg Magyarországon, Budapest alatt meglehetõsen magas, az árvíz igen kiterjedt pusztítást végzett, ami több százmillió eurós károkat és számos halálesetet eredményezett.

A Perils szerint az „árvíz lábnyomok” geo-kódolt formátumúak, melyek egyéb geo-kódolt adatokkal is kombinálhatóak.

A mostani képek annak a pilot fázisban lévõ projektnek a részét képezik, melynek keretében a Perils mûholdas árvízi adatokat kíván szolgáltatni az biztosítási iparág számára, az Európai Ûrügynökség támogatásával.

A mûholdas árvízi képeket a Perils oldalán ingyenesen megtekinthetõ és letölthetõ: www.perils.org/web/products/earth-observation.

A térkép adatokat a Sertit és a Vista távérzékelési szolgáltatásokat nyújtó cégek szolgáltatják, vagyis a Perils csak az adatok forgalmazásában vesz részt.

Budapesten már apad

A Duna Budapest feletti szakaszánál és a fõvárosban megszûnhet szerdára a vízügyi veszélyhelyzet, az árvízi védekezés erõit hétfõtõl a folyó déli része felé kell már összpontosítani – mondta hétfõ reggeli sajtótájékoztatóján a miniszterelnök Budapesten, a Római-parton. A Duna 891 centiméteren tetõzött Budapestnél vasárnap este 8-kor, és ezt a szintet hét órán tartotta, majd apadni kezdett. Katasztrófahelyzetrõl nincs hír, a Batthyány tértõl lezárt HÉV-alagútban sem történt semmi rendkívüli. Egyedül a Margitsziget keleti oldalán van most olyan csorgás, ami nagyobb munkát igényel. A fõvárosban most négy veszélypont van: a Római-part, a Margit híd környéke, a Margitsziget és a Dagály környéke.

A Duna Budapest alatti és déli szakaszán is rekordvízállás várható, megvédésük ugyanolyan óriási feladat lesz, mint északon. Kritikus pont lehet a tasi zsilip, ahol eddig sikeres volt a védekezés, valamint Báta, ahová kétszáz katonát vezényeltek reggel. Kisapostagon egy utcát fenyeget elöntés, a negyedik kritikus pont Baja, ahová hétfõn ugyancsak kétszáz katonát vezényelnek, és ugyancsak erõsebben kell majd figyelni a dunaföldvári híd környékére – sorolta Orbán Viktor. Baján csütörtökre várható a tetõzés.