Szélerõmûvekbe fektetnek az európai nyugdíjpénztárak
2014.01.16
Európai nyugdíjpénztárak fektették a legtöbb pénzt abba a Resonance Asset Management által kezelt befektetési alapba, amely négy brit szélerõmûvet vásárolt meg.

A vagyonkezelõ cég megerõsítette, hogy lezárult a British Wind Energy Income Fund befektetési alap jegyeinek értékesítése, melynek során 100 millió dollárnyi jegyet adtak el, a tavaly februári 35 millió dollár után.

A legnagyobb beruházók közé az észak-európai és brit vállalati nyugdíjalapok és a brit állami nyugdíjpénztár tartoztak, melybõl sikerült négy új mûködõ szélerõmûvet vásárolnia az alapnak, amely így már öt erõmû felett rendelkezik.

Az erõmûvek összes 12 turbinája 23,9 MW villamos energiát képesek elõállítani, melybõl az alap inflációhoz kötött bevételekre tehet szert, köszönhetõen az államilag garantált áraknak.

A 10 éves lejáratú alap 8-10 százalék közötti hozamot ígér a 10 év során a jövedelemelosztás útján. A Resonance szerint ezen a területen igen vonzó kockázattal korrigált hozamokra számíthanak a befektetõk, ezért 2014-ben az alap tovább szeretné erõsíteni pozícióját a megújuló energia piacán.