Hitelválság és csökkenõ megtakarítások: hogyan lehet megtörni az ördögi kört?
2013.06.10
Az alacsony hitelkínálat alacsony fogyasztási szinthez vezet, amely gazdasági stagnálást eredményez. Ez a fõ problémája a jelenlegi gazdasági válságnak, amire az EU-nak megoldást kellene találnia, hogy megfordítsa a trendet. A kérdés már csak az: hogyan?

Június 6-án az Európai Unió Gazdasági és Szociális Bizottságának egyik csoportja tartott konferenciát, hogy lehetséges kiutakat javasoljanak a fent vázolt ördögi körbõl, amely akadályozza a cégek beindulását, mûködését és növekedését, valamint a fogyasztókat is akadályozza a biztonságos és hatékony megtakarítás képzésben.

Az érdekeltek széles körét meghallgatva – a kkv-kat, fogyasztókat, háztartásokat, alternatív pénzügyi intézményeket, szabadfoglalkozásúakat, stb. – az EGSZB kihangsúlyozta, hogy mindegyikük ugyanazt követeli: nagyobb átláthatóságot, több segítséget az ágazati szervezetektõl a helyes befektetési döntések meghozatalához, több oktatást, a pénzügyi intézményektõl történõ hiteligénylés új módozatait, hitelek és garanciák megszerzésének új útjait, új utakat a pénzbefektetések terén, valamint segítségnyújtást a társadalmi fejlõdéshez és a környezet védelméhez.

Az EGSZB egyéb érdekvédelmi csoportjának elnöke, Luca Jahier szerint ezeknek a szereplõknek közös platformon kellene szerepelniük, hiszen közös érdekük egy igazságosabb és biztonságosabb hitelrendszer, amely megfelel a polgároknak, a családoknak és a különbözõ vállalkozási formának, mint például a szabadfoglalkozásúaknak, a KKV-knak és szövetkezeteknek, továbbá szorosan kapcsolódik a mindennapi élethez és a reálgazdasághoz.

A konferencia résztvevõi egy sor best practice-t mutattak be, kezdve a hitelhez történõ könnyebb hozzáféréstõl a pénzügyi piacokba és intézményekbe vetett hit megszilárdításáig, amibe beletartoznak a kölcsönös garancia alapok, pénzügyi ösztönzõk, a crowd financing, a projekt kötvények, a személyre szabott hitelképességi vizsgálat, a pénzügyi oktatás és fenntartható befektetési alapok is. Ezeket és számos egyéb mûködõ gyakorlatot európai, nemzeti és helyi szinten kell kidolgozni, összehangolni és maximalizálni.

Bizalom, stabilitás, biztonság, nyereségesség és versenyképesség az alapvetõ elemek, amelyek a gazdaság helyreállításához szükségesek, melyeket európai szintû szabályozásnak és alternatív intézkedéseknek kell kísérniük. A családok, vállalkozások és fogyasztók erõs szövetsége segíthet kitörni az ördögi körbõl.