Fúziók és felvásárlások: rekord év lehet az idei!
2015.07.07
Az idei rekord év lehet a vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) tekintetében, köszönhetõen az olcsó hitelfelvétel lehetõségének és a hatékonyságnövelés iránti igénynek. Az elmúlt egy hétben három jelentõs biztosításpiaci tranzakciót is bejelentettek, ami az M&A-boom jelének is tekinthetõ.

Múlt hét kedden a világ harmadik legnagyobb biztosítási alkusz cége, a Willis jelentette be, hogy összeolvad a Towers Watson tanácsadó céggel. Egy napon belül az amerikai Ace Limited ingatlan és balesetbiztosító vállalat bejelentette, hogy felvásárolják a szintén amerikai Chubb biztosítótársaságot. Majd a hét végén az Aetna egészségbiztosító közölte, hogy 37 milliárd dollárért felvásárolná a versenytárs Humana biztosítót.

A bejelentett tranzakciók sora miatt 2015 akár rekord év is lehet a lezárt biztosítási fúziók és felvásárlások számát tekintve, a Dealogic adatai szerint. De más ágazatokban is jelentõs számú tranzakciót jelentettek, miután a kedvezõ gazdasági kilátások és az alacsony finanszírozási költségek miatt a cégek idén többet hajlandóak M&A-ra költeni.

Bizonyos szempontból az említett felvásárlások sajátságosnak tekinthetõek. A Willis brókercég a tranzakcióval a két nagy riválishoz, a Marsh & McLennan és Aon cégekhez próbál felzárkózni. Az Ace-Chubb összeolvadás részben hatékonyságnövelést, részben cégbirodalom kiépítését célozza. Míg az Aetna a felvásárlással az USA egyik legnagyobb egészségbiztosítója pozícióra tör, hogy a gyógyszergyárakkal szembeni tárgyalási pozícióját javítsa, de az új egészségügyi törvény is költségcsökkentésre kényszeríti az egészségbiztosítókat.

Ami azonban közös mozgatórugót jelent valamennyi M&A tranzakció esetében, azok a rendkívül alacsony kamatlábak. A biztosítók számára a közel nulla százalékos kamat nem csak azt jelenti, hogy szinte ingyen juthatnak finanszírozáshoz a felvásárlásokhoz, hanem azt is, hogy a hozaméhes befektetõk által a biztosítási piacra pumpált alternatív tõke által gerjesztett verseny sok területen gazdaságtalan szintre szorította le a tarifákat. Az ilyen szituációban a konszolidáció egy teljesen természetes piaci folyamatnak tekinthetõ.

Még ha emelkedni is kezdenek a kamatlábak, az M&A tranzakciók száma várhatóan akkor sem fog csökkenni, hiszen számos cég számára ez tûnik az egyedüli járható útnak a költségek csökkentésére, és a nyereség növelésére. Mivel a biztosítási piac meglehetõsen töredezett, különösen az Egyesült Államokban, ahol számos kölcsönös biztosító egyesület mûködik, így az USA-ban több felvásárlásra lehet számítani, mint Európában, ahol ráadásul az új Szolvencia II szabályozás is kevés lehetõséget hagy az M&A ügyletek számára.