Várhatóan kisebb kárt okoz az árvíz, mint 2002-ben
2013.06.12
A biztosítók vesztesége alacsonyabb lehet, mint amekkorát Közép-Európában a legsúlyosabb, a 2002-es árvíz eredményezett, annak ellenére, hogy a helyi gazdaságot ért veszteség jelenleg magasabbnak tûnik.

A londoni székhelyû Nomura becslései szerint a biztosított veszteségek 2 és 3 milliárd euró között várhatóak. Összehasonlításképp a 2002-ben Észak-Németországtól Magyarországig városokat, falvakat és mezõgazdasági területeket árasztott el a víz, 3,4 milliárd euró veszteséget okozva a biztosítóknak.

A heves esõzések következtében a Moldva, a Duna, az Elba és mellékfolyói megduzzadtak, medrükbõl kiléptek, az ár pedig legalább 12 ember halálát okozta, és számos gátat döntött romba. A mentõcsapatok és az önkéntesek továbbra is nagy erõkkel dolgoznak, töltik a homokzsákokat és építik az ideiglenes gátakat. Továbbra is esõzések várhatóak az elkövetkezõ napokban.

Miközben Közép-Európában az árvíz jelenleg is súlyos károkat okoz, úgy tûnik, hogy a biztosítók veszteségei nem érik el a 2002-es áradásokét, amely leginkább annak köszönhetõ, hogy a hatékonyabb árvízvédelem csökkenti a veszteségeket- indokolta prognózisát a Nomura.

A biztosítók által természeti katasztrófákra szánt éves büdzsé az elemzõk szerint bõven elegendõ az árvíz költségeinek fedezetére. A világ legnagyobb viszontbiztosítói, a Munich Re és a Swiss Re ugyanakkor még túl korainak vélik becslésekbe bocsátkozni a katasztrófa veszteségeit illetõen. Sokan vonnak párhuzamot a 2002-es árvízzel, de a károkat megfigyelve mi egyelõre nem látjuk azonos mértékûnek- nyilatkozta korábban Clement Both, az Allianz vezetõségének tagja.

A Cseh Biztosítók Szövetségének becslései szerint Csehországban az árvíz mintegy 7,5 milliárd korona kárt okozott. A kormány 5,3 milliárd koronát hagyott jóvá a helyzet azonnali segítésére. 2002-ben a biztosított károk összege 34,7 milliárd korona volt, miközben a szövetség szerint a teljes kár elérte a 73 milliárd koronát.

A várhatóan alacsonyabb veszteségek a védelmi munkálatoknak köszönhetõek, ahogy például Prága a történelmi középpontját is sikerült gátakkal megerõsíteni a 2002-es árvizet követõen. A teljes veszteség viszont várhatóan sokkal magasabb lesz, mint a biztosított veszteség, mivel számos országban csak korlátozottan érhetõ el árvízre fedezet.

Nikolaus von Bomhard a Munich Re vezérigazgatója június 5-én tett nyilatkozatában elmondta, hogy a makrogazdasági veszteség jóval nagyobb a biztosított veszteségnél. Németország vesztesége túllépheti a 2002-es árvíz okozta 11 milliárd eurós kárt- mondta a német kereskedelmi és iparkamara elnöke néhány napja adott interjújában.

A német gazdák hozzávetõleg 250 millió eurós veszteséggel néznek szembe, legalább 150.000 hektár mezõgazdasági terület került víz alá- derül a német gazdaszövetség közelményébõl. További 50 és 80 millió euró közötti kár érte az épületeket, valamint az állatállományt, így a teljes veszteség meghaladja a 300 millió eurót.

A német biztosítók szövetsége szerint a veszteségeket legkorábban a jövõ hét végén lehet felbecsülni. A 2002-es európai árvizek 18 milliárd euró gazdasági veszteséget okoztak, melynek felét Németországot sújtotta - derül ki a PricewaterhouseCoopers LLP adataiból.

Németországban az árvíz károk elleni fedezet függ a biztosítási szerzõdés fajtájától, a lakásbiztosítás jellemzõen csak plusz díj ellenében nyújt fedezetet az árvízkárokra is - állapítja meg jelentésében az Európai Bizottság.

A PwC szakértõi szerint az árvíz-biztosítások jóval kisebb szerepet játszanak majd a károk viselésében az Egyesült Királyságban. A legutóbbi, 2007-es súlyos árvíz által okozott károk mintegy 75 százalékát a brit biztosítók viselték.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség becslései szerint a Európai Unió tagállamai a folyók áradásának következtében évente 6.4 milliárd euró kárt szenvednek el évente, amely 2100-ra várhatóan eléri a 21,5 milliárd eurót – 2006-os árakon számolva.