A lakosság négyötödének nincsenek tartalékai - egy baleset lenullázná a családi kasszát
2013.06.12
Az Union Biztosító friss piackutatása szerint tisztában vagyunk azzal, hogy milyen baleset érhet bennünket, sõt azzal is, hogy ez milyen anyagi következményekkel járhat. Ennek ellenére nem vagyunk felkészülve sem enyhébb, sem súlyosabb balesetekre sem biztosítással, sem más módon. Ugyanakkor pontosan az elvárásainknak megfelelõ baleset-biztosítások érhetõek el a piacon mind szolgáltatási tartalom, mind biztosítási díj tekintetében. Mégis mindössze minden ötödik honfitársunk rendelkezik ilyen konstrukcióval.

Az Union Biztosító kutatása során megkérdezett emberek döntõ többsége, közel 80 százaléka tart egy baleset vagy betegség anyagi következményeitõl: 50 százalék mindkettõtõl, 16 százalék csak betegségtõl, 13 százalék pedig csak balesettõl. Ezzel szemben azonban közel 80 százalékunk nincs felkészülve arra, hogy baleset és betegség esetén a megnövekedett anyagi terheket viselje. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ilyen esetben kiadásaikat csökkentenék, mások a hozzátartozóktól kérnének segítséget, de 47 százalék egyáltalán nem tudja, hogy mit tenne ilyen esetben. Önálló balesetbiztosítással a megkérdezettek csupán 18 százaléka rendelkezik, pedig minden negyedik ember környezetében történt háztartási, közlekedési vagy sportbaleset az elmúlt két évben.

„A kutatás során azt is vizsgáltuk, hogy mennyire vannak tisztában az emberek azzal, hogy egy könnyebb és egy súlyosabb baleset esetén mekkora összegre lenne szükségük – mondta Bóna Katalin, az Union Biztosító személybiztosítási ügyvezetõ igazgatója. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek többé-kevésbé helyesen mérik fel a balesetek anyagi szükségleteit. Egy csonttöréssel járó balesetre átlagosan 70 ezer forint kifizetést várnak az emberek, míg súlyosabb esetben, rokkantsággal végzõdõ baleset kapcsán az elvárt összeg 5,5 millió forint. Az általunk kínált legújabb balesetbiztosítások szolid díjakért bõven meg is haladják ezeket az összegeket, hiszen csonttörésre 50-200 ezer, rokkantságra pedig 5-20 millió forintot fizetünk.”

A biztosítási díjakat is reálisan látják az emberek, hiszen éves szinten 40 ezer forintot szánnának egy minden igényt kielégítõ baleset-biztosításra. Ez azt takarja, hogy minél szélesebb körû, vagyis a legtöbb baleseti esemény kapcsán az egész család számára a fentiekben leírt biztosítási összegeket nyújtsa a biztosítás, ami érthetõ is, hiszen baleset nem csak önmagunkat, hanem a család bármely tagját érheti, ami hasonlóan megterheli a családi kasszát, mintha a családfenntartót érné. A díjak az Union Biztosító esetében bõven az elvárásoknak megfelelõen alakulnak, hiszen egy felnõtt már évi 17 ezer forinttól gondoskodhat biztonságáról, egy 4 fõs család pedig 20 500 forinttól. A fentiekben leírt térítési igényeket (csonttörés esetén 70 ezer forint, rokkantság esetén 5,5 millió forint) a társaság Union-S.O.S. Extra baleset-biztosításának bronz csomagja már túl is szárnyalja (100 ezer, illetve 10 millió forint a szolgáltatás). Ez a csomag egy család számára 34 500 forintért köthetõ meg, függetlenül a gyermekek számától.