Több száz KKV szenvedett károkat az európai árvizekben
2013.06.13
Kis- és közepes méretû vállalkozások százait érintették a közép-európai árvizek – közölte a Crawford & Co kárrendezési cég.

Drezdában a víz szintje 8,8 méter fölé emelkedett, 8000 háztartás maradt áram nélkül, ezer embert pedig ki kellett telepíteni. Szászországban, Halle városában a helyzet még rosszabb, ott 30 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, miután a folyó elérte a 9,5 méteres magasságot.

A házakban, ingatlanokban keletkezett károk nagyságát még korai lenne felbecsülni, azonban a vállalkozásokat, gyártókat minden bizonnyal súlyosan érintette az árvíz, komoly fennakadásokat okozott ugyanis ellátási láncukban. Kkv-k százait árasztották el a folyók, legalább három országban.

Csehországban, Szlovákiában és Németországban, több nagy folyó találkozásánál több mint 500 folyó vár arra, hogy folytathassa útját, a régió déli, dél-keleti részén pedig egy tucat vasútvonal került lezárásra.

Eközben az árvíznek politikai színezetet ad, hogy az EU kártalanítási alapjai nem biztos, hogy elegendõek lesznek a régió összes károsult országa számára – közölte Janusz Lewandowski, uniós költségvetési biztos.