Árvíz: 160 milliárdos kár után fizet csak az Unió
2013.06.13
Eddig mintegy 2-300 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz az árvíz miatt. Az árterületen épített ingatlanok tulajdonosainak továbbra sem fizet a biztosító, akinek viszont van biztosítása számíthat kárainak megtérítésére.

A biztosítókhoz eddig 2-300 kárbejelentés érkezett, de ez még csak a kezdet, hiszen a legtöbb helyen még le sem vonult az árhullám. A kárszakértõk már most is folyamatosan dolgoznak az elöntött területeken. A Mabisz szóvivõje szerint a biztosítók többsége kárelõleget fizetett és gyors kárkifizetést ígért.

Akik árterületen építkeztek, azoknak továbbra sem fizet a biztosító. Van olyan társaság is, akiknél a hagyományos bejelentési folyamattól eltérõen a telefonos ügyfélszolgálat elõre megkereste a károsultat és azonnal 50 ezer forintos költségtérítést fizettek neki.

Orbán Viktor Gyõrújfalun bejelentette: árvízi helyreállítási megbízottnak nevezi ki Bakondi György katasztrófavédelmi fõigazgatót. Giró-Szász András kormányszóvivõ eközben Budapesten arról beszélt, hogy tíz hete van a kormánynak arra, hogy segítséget kérjen az uniótól az árvízkárokra. Ez akkor teheti meg a kabinet, ha a kárérték eléri a 160 milliárdot. Ebben a magánszemélyek kára is beleszámít. „Mindenki jelezze ezeket a károkat, de ez nem mentesíti õket az alól a kötelezettség alól, hogy a biztosítójuknak jelezzék ezeket a kárigényeket, hiszen a biztosítottak a biztosítójukon keresztül kapnak kártérítést” – mondta el Giró-Szász András.