ING eladja latin-amerikai üzletágát
2011.07.25
A holland ING biztosító megválik latin-amerikai üzletágától, amit a kolumbiai GrupoSura vásárol meg 2,3 milliárd euróért.

Az Európai Bizottság 2008-ban engedélyezte a holland kormánynak, hogy 10 milliárd eurós mentõcsomagot adjon az ING csoportnak, melyért cserébe azt kérdte a pénzügyi óriástól, hogy válassza szét banki és biztosítási tevékenységét. A társaság tervei szerint 2012. májusig, különféle eszközértékesítések után minden pénzt visszafizet az államnak.

A latin-amerikai biztosítási és befektetés-kezelõi üzletág értékesítése után várhatóan az Egyesült Államok beli, európai és ázsiai leányoktól is megválik a csoport, mely együttesen hozzávetõleg 18-19 milliárd eurót kóstál.

Az ING korábban azt mondta, hogy az amerikai, európai és ázsiai vállalatoktól két IPO-n keresztül igyekszik megválni. Elemzõk szerint azonban nagyobb árat is el tudna érni a csoport a fennmaradó biztosítási eszközök kereskedelmi értékesítésével, mint IPO-val. Ázsiában több társaság is terjeszkedni próbál, így az ottani üzletágak értékesítése nagyobb pénzt hozhat az ING konyhájára, mint a tõzsdei bevezetés.

A mai napon bejelentett értékesítés az ING chilei, kolumbiai, mexikói, uruguay-i és perui biztosítási, nyugdíj-, megtakarítási és befektetési mûveleteit értinti, melyét a GrupoSura kolumbiai tõzsdére bevezetett pénzügyi holding 2,6 milliárd euró készpénzt ad, továbbá 65 millió eurónyi adósságot vesz át.

Az eladásra váró üzletág kezelt vagyona 48 milliárd euró, tavaly 192 millió eurós bevételt ért el. A kialkudott ára becslések szerint a 2011-es nyereség 16-szorosa, a könyv szerinti értéknek pedig 1,8-szerese.