A briteket már figyelmeztetik: veszélyes lehet idén a nyaralás
2013.06.14
A biztosítási szakértõk felhívják a meditárrán országokba látogató brittek figyelmét, hogy a turisták egyre gyakrabban esnek bûnözõk áldozataivá.

A Spanyolországban található brit konzulátus növekvõ számú utcai bûncselekményrõl számolt be, amely sok esetben az útlevél eltulajdonításával jár együtt. Hasonló a helyzet több kedvelt turistacélpont esetében is, állításuk szerint Európa egyes országaiban jelentõsen megugrott a kisstílû bûnözés, amelyet a fiatalok magas munkanélküli rátájával magyaráznak.

A brit bitosítók szövetsége (ABI) figyelmeztetett, hogy a gazdasági körülmények hatással lehetnek a biztosítási követelésre, miután a brit turisták könnyedén válhatnak a bûnözök céltáblájává.

Több brit biztosító is jelezte, hogy a magas munkanélküliség növeli a bûnözés kockázatát, amit úgy próbálnak kivédeni, hogy csökkentik az utasbiztosítás fedezetét.

A brit külügyminisztérium elmondásai szerint megnövekedett a betörések száma a spanyol nyaralóövezetekben, ezért fokozott óvatosságra intik a turistákat. Kérik õket, hogy gyõzõdjenek meg róla, hogy szállásuk elég biztonságos, az ajtókat és az ablakokat pedig ne hagyják nyitva éjszakára.

A bûnözõk körében népszerûségnek örvend az útlevél lopás a spanyol reptereken. Spanyolországban 2000 és 2012 között becslések szerint 133 222 brit útlevélnek veszett nyoma, amelyek egyenként hozzávetõleg 400 fontot érnek a feketepiacon. Világszerte minden évben közel 30 000 brit útlevelet lopnak el.

A tolvajok számára az egyik legvonzóbb célpont a strandtáska. Egyrészt gyakran könnyû megszerezniük, másrészt egy átlagos strandtáska ma már több ezer fontnyi értéket is rejthet magában. Elõfordulhat, hogy van benne akár három mobiltelefon, néhány hitelkártya és egy iPad.

A zavargások, tüntetések is egyre gyakoribbak, legutóbb például Törökországban voltak komolyabb zavargások.

Figyelmeztetik a brit turistákat, hogy az utazás lemondása esetén nem tarthatnak igényt kártérítésre, valamint különösen fontos megfelelõ biztosítást választani és gondosan áttekinteni, hogy mire terjed ki a fedezet, amihez érdemes elolvsni az apróbetûs részeket is.

Ezeket tanácsolják a turistáknak

Az utazási irodák és a biztosítók azzal nyugtatják a Törökországba utazókat, hogy a nyaralóhelyeket nem érintik az Isztambulban, Ankarában és más városokban folytatott tüntetések, ráadásul még Isztambul is biztonságos, ha elkerülik az egyes fõtereket. Azok, akik az események hatására vonakodnak az utazástól és törölni szeretnék útjukat, csak abban az esetben kaphatnak kártérítést, ha a külügyminisztérium kifejezetten ellenzi az adott helyre való látogatást. Ezidáig csupán az iraki és a szíriai határ, valamint Tunceli elkerülését javasolták. Ugyanígy, ha az utazási irodát kérik az uticél módosításra, valószínûleg nincs rá esély külügyminisztériumi figyelmeztetés nélkül.

Európa fõbb városaiban, különösen a turisták által kedvelt, zsúfolt területeken jelentõsen megszaporodott az utcai bûnözések száma. A leggyakoribbak a figyelemeltereléses trükkök, ahol a bûnözök gyakran 4-5 fõs csoportokban játszanak össze. A kárigények csökkentése érdekében, a kockázatok növekedésével párhuzamosan több bizotsítónál megfigyelhetõ a személyes tárgyakra érvényes fedezet csökkentése. A biztosítók elmondása szerint, míg néhány évvel ezelõtt 3000 és 4000 font körül volt a felsõ határ, mostanra a legtöbb szerzõdésben 500 font a maximum fedezet. Egyes szerzõdések tételenként maximum 300 fontot határoznak meg, amely például nem fedezi egy iPad vagy egy jobb szemüveg árát sem.

A külföldi rendszámú és a bérelt autók is kedvelt célpontjai a bûnözõknek. Itt fontos tisztában lenni azzal, hogy a biztosító nem fizet a kocsiból ellopott értéktárgyak után. A bérelt autók különösen veszélyeztetettek, mivel matricák hívják fel a bûnözõk figyelmét arra, hogy az autót külföldiek vezetik. A biztosítók figyelmeztetik a turistákat, hogy ne hagyják értéktárgyikat az autóban és igyekezzenek biztonságos helyen parkolni.