Idén jobb lehet, de vannak kockázatok
2017.01.12
Bár minimális pluszt elért tavaly az ipar, ez lényegében stagnálásnak felel meg. Az idén javulhat a helyzet, de ez függ a nemzetközi porondtól is.

Tavaly novemberben 0,6 százalékos növekedést ért el a magyar ipar, 2016 elsõ tizenegy hónapjában pedig szerény, 1 százalékos többletet hozott össze az ágazat. Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje elmondta, hogy az ipar novemberi teljesítményét növelte a számítógépek és elektronikai termékek gyártásában bekövetkezett 10 százalék feletti bõvülés, visszafogta a tempót ugyanakkor, hogy az autógyártásban visszaesés volt. 

A rendelésállományról a szakember elmondta, hogy az exportmegrendelések miatt növekedett, a belföldi megrendelések csökkentek. 2016 egészében akár 1 százalék alatti lehet az ipari növekedés, mivel decemberben az egyik legfontosabb ágazat, az autóipar gyengén szerepelhet. Az alig 1 százalékos növekedés pedig lényegében stagnálást jelentene. 

Németh Dávid szerint az idén valamivel javulhat a magyar ipar teljesítménye, de kockázatot jelent exportoldalról, hogy miként alakul a nemzetközi gazdasági környezet. A jelenlegi kilátások szerint - ha nem következik be komolyabb visszaesés nemzetközi szinten -, akkor 4 százalék körüli többlet várható a magyar ipartól 2017-ben.