Küszöbön az új európai biztosítási szabályok
2015.01.20
Idén január 18-án lépett hatályba az úgynevezett felhatalmazáson alapuló rendelet (Delagated Acts), amely az új európai biztosítási tõkeszabályok, vagyis a Szolvencia II végrehajtását szabályozza. Ezzel ismét egy lépéssel közelebb kerültünk több, mint egy évtizede készülõ egységes, európai biztosítói szabályozáshoz.

Az európai biztosítókat és viszontbiztosítókat tömörítõ szövetség, az Insurance Europe fõigazgató-helyettese fontos elõrelépésnek nevezte a felhatalmazáson alapuló rendelet elfogadását, amely kézzelfoghatóbbá teszi a Szolvencia II szabályok 2016. januári bevezetését.

Olav Jones szerint az új tõkeszabályok segíthetik az európai biztosítási ágazatot abban, hogy továbbra is képes legyen ellenállni a szélsõséges eseményeknek. A fõigazgató-helyettes szerint ugyanakkor a felülvizsgálati eljárások során számos fontos finomításra és javításra is sort kellene keríteni, különösen a hosszú távú befektetésekre vonatkozó túl magas tõkekövetelmények esetében. Az európai biztosítók igen fontos szerepet játszanak a hosszú távú befektetésekben, amely az EU gazdasági növekedését is érinti – hívta fel a figyelmet Olav Jones.

Az Európai Unió új, Szolvencia II szabályozása várhatóan 2016. január elsején lép életbe, melynek elsõdleges célja, hogy biztonságos termékeket garantáljon a fogyasztók számára, amihez a biztosítóknak a teljes kockázatkezelési rendszerüket át kell alakítani.

A több mint egy évtizede készülõ Szolvencia II keretrendszer három pilléren nyugvó rendszerbe integrálja az EU 14 meglévõ biztosítási és viszontbiztosítási irányelvét. Az elsõ a tõkekövetelményekben, a második a kockázatkezelésben, a harmadik pedig a közzététel és átláthatóság követelményeiben jelent újat.

A 2015. január 18-án életbe lépett felhatalmazáson alapuló rendelet célja, hogy részletesebb követelményeket írjon elõ az egyes biztosítók és csoportok számára. Ez a rendelet alkotja az uniós biztosítók és viszontbiztosítók egységes prudenciális szabálykönyvének a magját.