Fitch: egyhamar nem kerül pont a biztosítók vitájára
2013.06.17
A pénteken közzétett, felülvizsgált Szolvencia II javaslat nem fog pontot tenni a már régóta húzódó vitára a szabályozók és a biztosítók között, a hosszú távú befektetési garanciákra vonatkozó tõkekövetelményeket illetõen – véli a Fitch.

Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) legutóbbi javaslata tartalmaz némi engedményeket a tõkekövetelményeket illetõen arra az esetre, ha a kötvénypiacok különösen volatilisak lennének, azonban a biztosítók nem valószínû, hogy elégedettek lesznek ezzel, mivel a befektetési garanciát nyújtó termékek esetében továbbra is jelentõs extra tartalékot kell képezniük a biztosítóknak. Ezek a termékek Európa számos pontján igen jelentõs részét képezik a biztosítók üzleteinek, különösen Németországban.

Az EIOPA az után készítette el újabb módosító javaslatát, hogy iparági tanulmányt készített a hosszú távú garanciákat nyújtó termékekrõl, amelyben a volatilis, és rendkívüli piaci körülmények között szükséges tõkekövetelményeket igyekezett meghatározni. Több nagy biztosító azt állítja, hogy a vizsgálati eredmények nem voltak egyértelmûek, mivel a mögöttes feltételezések szerintük nem voltak megalapozottak.

A Fitch arra számít, hogy a legfrissebb javaslat csak kiindulási pontot jelent a további tárgyalásokhoz, és további hatástanulmányokhoz, mielõtt végsõ döntésre kerülne sor.

Fennáll a veszélye, hogy a folyamat túlnyúlik az Európai Parlament és az Európai Bizottság jelenlegi ülésszakán, amely még hosszabb késésekhez vezethet, sõt a politikusi gárda is lecserélõdhet addig, amíg a Szolvencia II hatályba lép.

A Fitch véleménye szerint a Szolvencia II önmagában – és a javaslatokról szóló vita – nem valószínû, hogy jelentõs hatással lesz a biztosítók mérlegére az elkövetkezõ években, hiszen a véglegesítés és a szabályok fokozatos bevezetése éveket vehet még igénybe. Ez idõ alatt a biztosítók hitelminõsítésére sem fog várhatóan hatást gyakorolni a Szolvencia II – közölte a Fitch.