Fitch: nem várható konszolidáció a német állami biztosítók körében
2014.01.15
Továbbra is nagy a nyomás a rendkívül szétaprózódott német állami biztosítási szektor konszolidációja fel, azonban az állami biztosítók tulajdonosi szerkezete akadályokat gördít a lehetséges fúziók elé – állítja legfrissebb jelentésében a Fitch Ratings.

A Fitch szerint nem valószínû, hogy a köztulajdonban lévõ biztosítók egyesülésére sor kerülne, mivel az ezzel járó munkahelyek elvesztését nem igazán tolerálják az állami tisztviselõk saját régiójukban. Továbbá, mivel az állami biztosítók saját, jól meghatározott földrajzi régióikban mûködnek, az összeolvadásból származó szinergiák is kisebbek, mint a hagyományos, tehát nem állami biztosítók esetében – állítja a Fitch.

A hitelminõsítõ intézet szerint az állami biztosítók tartósan alacsony befektetési hozamokkal szembeni rugalmassága korlátozottabb, mint általában a szektoré, mivel befektetéseik nem elég diverzifikáltak. Az állami életbiztosítók tartalékai ráadásul alacsonyabbak, mint a német életbiztosítási szektor 2012 év végi átlaga. A Fitch szerint a Szolvencia II bevezetése utáni tõkekövetelmények kihívások elé állítják majd az állami életbiztosítókat, azok hagyományos termékmixe miatt.

Az állami nem-életbiztosítók stabil mûködési eredményrõl számoltak be, átlagos nettó kárhányaduk 2008-2012 között 96,2 százalék volt, amely felülmúlja a 97,1 százalékos német piaci átlagot magas lakásbiztosítási részesedésük ellenére, amely jövedelmezõségét tekintve a leggyengébb szegmensnek számít. 2013-ban ezzel szemben már a piaci átlagnál gyengébb kárhányadot tudott az állami nem-életbiztosítási szektor felmutatni, a legutóbbi árvizekkel és jégesõkkel szembeni átlagnál magasabb kitettségük miatt.

2012-ben a német állami biztosítók 19,1 milliárd euró díjbevételt könyveltek el, amelybõl a legnagyobb biztosítási csoport, a VKB 6,8 milliárd euróval részesedett. Az állami biztosítók 11 önálló biztosítási csoportot alkotnak, melyek összesen 44 biztosítótársaságból állnak. A legnagyobb csoport, a VKB 7 nem-életbiztosítóból, három életbiztosítóból és 2 egészségbiztosítóból áll.

Az állami biztosítók piaci részesedése a német életbiztosítási piacon ennél alacsonyabb, 9,9% volt 2012-ben, amely csekély emelkedést mutat a 2008-as 9,7 százalékhoz képest. Egy csoportként tekintve õket ezzel a harmadik helyet foglalják el a piaci részesedés alapján felállított rangsorban, az Allianz (17,6%) és a Generali (13,8%) mögött. A Fitch szerint az életbiztosítási szegmens jelenti a legnagyobb kihívást az állami tulajdonban lévõ biztosítók számára, mivel õk jóval késõbb vezették be a unit-linked termékeket a piacra, mint versenytársaik. Ezért a unit-linked befektetések összes eszközön belüli aránya az esetükben jóval alacsonyabb, mint a piaci átlag.