Bernardino: minél elõbb be kell vezetni az új szabályokat
2013.06.18
Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) közzétette a hosszú távú garanciát nyújtó termékekrõl szóló hatástanulmányának (LTGA) eredményeit, melyet az Omnibus II irányelv véglegesítésérõl szóló viták részeként végzett el.

Az LTGA keretében a hosszú távú garanciákra vonatkozó – a megfelelõ felügyeleti kezelést lehetõvé tevõ - intézkedéseket tesztelték, volatilis és rendkívüli piaci körülmények között. Az EIOPA arra a következtetésre jutott, hogy a végsõ intézkedési csomagnak, melyet a Szolvencia II a hosszú távú garanciákra vonatkozóan tartalmaz, egy sor olyan elvnek kell megfelelnie, amely az ügyfelek magas szintû védelmét, valamint a hatékony felügyeleti folyamatot biztosítja.

Ezek a következõk: a Szolvencia II keretrendszerhez és a gazdasági mérleg fogalmához való igazodás, konzisztencia és összehasonlíthatóság az egységes piac érdekében, az Szolvencia II három pillérjéhez való kapcsolódás és az átmeneti intézkedések megfelelõ kezelése.

Az elvégzett értékelés és a vázolt elvek alapján az EIOPA támogatja bizonyos intézkedések bevezetését, az eredményes kockázatkezelésre vonatkozó megfelelõ ösztönzõkkel együtt. Azt tanácsolta ugyanakkor a döntéshozóknak, hogy ne kerüljön be a szabályok közé az anticiklikus prémium, mivel az kedvezõtlenül hat a pénzügyi stabilitásra.

Az EIOPA javaslata szerint az anticiklikus prémium helyett egyszerûbb, kiszámíthatóbb intézkedés, úgynevezett Volatility Balancer bevezetését javasolja, amely a rövid távú volatilitással, illetve annak tõkekövetelményre gyakorolt nem szándékolt hatásával foglalkozna.

A szervezet azt is javasolja, hogy az intézkedések biztosítók szolvencia helyzetére gyakorolt hatását hozzák nyilvánosságra, a szokásos közzétételi eljárás részeként.

Az LGTA felmérés eredményei, valamint az EIOPA javaslatai megfelelõ tanácsokkal látják el az uniós politikai intézményeket ahhoz, hogy tájékozott döntést hozzanak a hosszú távú garanciákra vonatkozó intézekdésekrõl, valamin az Omnibus II végsõ formájáról – fogalmazott Gabriel Bernardino, az EIOPA elnöke.

Hangsúlyozta: a biztosítási üzletág az ügyfelek felé tett ígéretekrõl szól. Mind a biztosítóknak mind a felügyeleteknek az a feladata, hogy ezek az ígéretek teljesüljenek, melynek valószínûségét a Szolvencia II növelni fogja. Éppen ezért a lehetõ leghamarabb végre kell hajtani az új szabályokat, amelyet késõbb, a tapasztalatok alapján javítani lehet majd – véli Bernardino.