Egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejû viharok
2013.06.25
A szombati vihar és jégverés Cegléd és környékét, Heves megyét, Szolnok megyét, valamint az ország nyugati részén Vas megyét érintette a leginkább. Összesen közel 2000 bejelentés érkezett a június 22-ei viharkárok miatt az Allianz Hungária Zrt-hez.

Az ország egész területére jellemzõ, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejû viharok, amelyek sokszor járnak jégesõvel és villámcsapásokkal. Viharkárok miatt tavaly június végéig közel 6.000 bejelentés, míg ebben az évben eddig több mint 10.000 bejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt-hez.

Az erõs szél (még egy karbantartott épület esetében is) megbonthatja, rongálhatja a tetõszerkezetet, a kéményeket, fákat dönthet az épületekre. A jégesõ (különösen az utóbbi idõben többször elõforduló nagyobb méretû jégszemek) károsítja az épületetek tetõfedését, a redõnyöket, betörheti az ablakot, és a homlokzatokon is kárt okozhat. A lezúduló csapadék leáztatja az épületet, a burkolatokat, berendezést, elöntheti a pincét. A villámcsapás tüzet is okozhat, és nagyon gyakran a villám okozta túlfeszültség az elektronikus berendezési tárgyainkat teheti tönkre. A vihar okozta károk miatt akár életveszélyessé, lakhatatlanná is válhat az épület. A legutóbbi, 2013. június 22-ei vihar tyúktojás méretû jég darabokkal károsította a tetõszerkezeteket, több helyen teljes tetõfedések mentek tönkre.

Ezek az idõjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielõbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsõséges idõjárási jelenségek okozta károkra.

Bejelentést követõen a kárszakértõ 1 munkanapon belül felveszi a kapcsolatot az ügyfelekkel, és várhatóan 2-3 napon belül felméri a károkat.

A kárbejelentéseket az Allianz folyamatosan fogadja az interneten a www.allianz.hu weblapon, a telefonos ügyfélszolgálaton hétköznap 8.00-18.00 óráig, csütörtökön hosszított nyitvatartási idõben 8.00-20.00 óráig hívható 06-40-421-421-es telefonszámon.