Romániában lassan kifizetõdõ a gépjármû-biztosítás
2013.06.26
2013 elsõ felében a romániai biztosítók a kötelezõ autóbiztosítás terén csökkenteni tudták veszteségeiket, sõt nullszaldóssá vált az üzletág – írja a Capital.ro hírportál.

Romániában épp átszervezés alatt áll a biztosítási felügyelet, a biztosítottak száma az elmúlt két évben legalacsonyabbika, a balesetek egyre gyakoribbak, a biztosítási díjak pedig – bár emelkedtek - a 2007-2011-es idõszaknál még így is alacsonyabbak. Ilyen körülmények között sikerült a romániai gépjármû-biztosítóknak mégis nullszaldós eredményt elérniük az idei elsõ félévben.

A romániai Egységes Pénzügyi Felügyelet adatai szerint az elsõ három hónapban a biztosítótársaságok kötelezõ jármûbiztosításra számolt összesített 100% volt, vagyis végre fedezték a befizetések a kifizetéseket. Tavaly ez az arány még 147% volt, vagyis veszteséges volt az iparág.

A Capital által megszólaltatott szakértõk szerint ennek két oka lehet: vagy csökkentették a tartalékalapjaikat a biztosítók, vagy csak elkerülik, késleltetik a kártérítések kifizetését. Utóbbi valószínû, hiszen egyre többen nincsenek megelégedve a szolgáltatásaikkal, az elmúlt öt évben folyamatosan nõtt azok száma, akik feljelentették a biztosítótársaságokat, és 2012-ben elérte a 12 ezret.