Az adózás feltételévé tennék a gépjármû-biztosítás kifizetését Romániában
2016.02.04
A kötelezõ gépjármû-biztosítási (RCA) kötvénytõl tenné függõvé a gépkocsiadót a Pénzügyi Felügyelet (ASF), amely többféle megoldáson is dolgozik annak érdekében, hogy visszaszorítsa a biztosítás nélküli autók arányát - írta meg a Krónika Online.

Marius Vorniceanu, az ASF alelnöke a képviselõház szállításügyi bizottságának az RCA ügyében szervezett vitáján elmondta: egyebek mellett az a lehetõség is felmerült, hogy amikor az autótulajdonosok a polgármesteri hivatalokban kifizetik az éves gépkocsiadót, fel kelljen mutatniuk a kötelezõ jármûbiztosítási kötvényt, és csak így tudják leróni a közterhet.

„Személy szerint egyetértek ezzel a javaslattal, lássuk, hogyan lehet a gyakorlatban kivitelezni” – fogalmazott Marius Vorniceanu. A Pénzügyi Felügyelet alelnöke ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az ASF olyan törvénytervezeten dolgozik, amely alapján szigorúan szankcionálnák azokat a biztosítótársaságokat, amelyek túlzottan magas, vagy bizonyos kategóriák korlátozására lehetõséget nyújtó díjszabásokat szabnának meg a kötelezõ kötvényeknek.

Vorniceanu a különbizottság vitáján arra is kitért, hogy miután a tavalyi év végén a fuvarozók tüntetést szerveztek Bukarestben a kötelezõ kötvények rendkívüli drágítása miatt, az ASF nagyszabású ellenõrzõ akcióba kezdett, amelynek során azt vizsgálták, hogy a biztosítótársaságok milyen módszertan alapján számolták ki az árakat. Mint rámutatott: hamarosan befejezik az akciót.

„A hatóság – a fuvarozók kérésére – már több intézkedést is hozott annak érdekében, hogy megakadályozza az ilyen lépéseket, valamint olyan körülményeket teremtsen a biztosítók számára, hogy azok csökkenthessék a díjszabásokat” – magyarázta Marius Vorniceanu. Mint kifejtette: az egyik ilyen intézkedéssel eltörölték azt a 10 százalékos plafont, amennyivel eddig a cégek mérsékelhették áraikat, emellett arra is felszólították a társaságokat, hogy a díjszabások emelését az egyes kategóriákra jellemzõ kockázati értékkel egyenes arányban hajtsák végre.