Új befektetési alapokat hozna létre az EU
2013.06.28
Az Európai Bizottság új befektetésialap-keretre tett javaslatot, amely azon befektetõk igényeihez igazodik, akik pénzüket hosszú távon szeretnék vállalkozásokba és projektekbe fektetni. A magánkézben lévõ európai hosszú távú befektetési alapok (ELTIF-ek) kizárólag olyan vállalkozásokba fektetnének be, amelyeknek hosszú távon van szükségük pénzeszközökre.

Az új alapok – bizonyos, az uniós jogban elõírt követelmények teljesülése esetén – Európa-szerte minden típusú vállalkozó számára elérhetõek lesznek. A követelmények közé tartoznak azon hosszú távú eszközök és cégek típusai, amelyekbe az ELTIF-ek befektethetnek (például infrastrukturális, közlekedési és fenntartható energiával kapcsolatos projektek), a pénz kockázatcsökkentési célú szétterítésének módját, valamint a befektetõk számára nyújtandó tájékoztatást. Az ELTIF-kezelõknek meg kell felelniük az alternatívbefektetésialap-kezelõkrõl szóló irányelv szigorú követelményeinek, hogy így megfelelõ védelmet biztosítsanak befektetõik számára.

Michel Barnier, a belsõ piacért és a szolgáltatásokért felelõs biztos kijelentette: „Európa reálgazdasága számára hosszú távú finanszírozást kell biztosítanunk. A finanszírozás jelenleg gyakran szûkös, és ha rendelkezésre is áll, túlságosan is a rövid távú célokra összpontosul. Az európai hosszú távú befektetési alap olyan befektetési forma, amely a hivatásos és magánbefektetõk számára egyaránt lehetõvé teszi a tõzsdén nem jegyzett európai vállalkozásokba vagy a hosszú lejáratú eszközökbe – mint például ingatlanba vagy infrastrukturális projektekbe – való hosszú távú befektetést. Az európai vállalkozások számára rendelkezésre álló tõkeforrások leghatékonyabb egyesítése érdekében kulcsfontosságú, hogy az ELTIF-ek valamennyi típusú befektetõ számára, az Európai Unió egész területén elérhetõvé váljanak. Bízom benne, hogy az új uniós befektetési eszköz létrehozása a befektetõk és a vállalatok bizalmát egyaránt elnyeri.”

A javaslat szerint az ELTIF-eknek egy sor közös szabálynak kell megfelelniük, annak érdekében, hogy

  • mindig rendelkezzenek letétkezelõvel az eszközök biztonsága érdekében;
  • eleget tegyenek az eszközök szétterítésére vonatkozó szabályoknak, amelyek megakadályozzák, hogy túl sok pénz halmozódjon fel egy eszközben;
  • a származtatott termékeket kizárólag a náluk levõ eszközöket érintõ árfolyamkockázatok kezelésére használják, ne pedig spekulációra;
  • tartsák be a kölcsönözhetõ összegekre vonatkozó korlátokat.

Az ELTIF-ek illikvid eszközökbe fektetnének be, amelyeket nehéz venni és eladni. Ezen túlmenõen a vállalatoknak biztosnak kell lenniük afelõl, hogy a beléjük fektetett pénz valóban rendelkezésükre fog állni azon idõszak során, amelyben a befektetõkkel megállapodtak. Ha a befektetõk bármikor kivehetnék pénzüket, ez a rendszer aligha mûködhet. Éppen ezért a befektetõknek a befektetés végeként meghatározott (a befektetés kezdetéhez képest tíz vagy akár több évvel késõbbi) idõpontig nem lesz lehetõségük pénzt visszavonni. Ezt már elõre alaposan tisztázni kell. Türelmükért cserébe a befektetõk részesülnek a befektetési eszköz által termelt rendszeres bevételi folyamból, és adott esetben illikviditási prémiumra is szert tehetnek.