A franciáknak és németeknek nem tetszenek a javasolt szabályok
2013.07.01
A francia és német biztosítási lobbi újabb sortüzet adott le az EU szabályjavaslataira, amely a hosszú távú garanciát nyújtó megtakarítási termékek szükséges tõketartalékait szabályozná. A biztosítók szerint azonban az új szabályok ártanának a gazdaságnak.

Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) két hete tette közzé jelentését a garanciákról, amely tartalmazott ugyan néhány pozitív következtetést, azonban az abban javasolt megoldások nem foglalkoznak néhány igen fontos kérdéssel – közölte múlt pénteken közös közleményében a francia (FFSA) és a német (GDV) biztosítási szövetség.

Egy olyan megoldásra van szükség, amely lehetõvé teszi a biztosítók számára, hogy továbbra is képesek legyenek hosszú távú biztosítási fedezetet és garanciákat nyújtani, végsõ soron a gazdaságot finanszírozni – állítja a két szervezet, melyek többek között olyan társaságokat képviselnek, mint az Allianz, az Axa vagy a Munich Re.
A két lobbiszervezet különösen amiatt aggódik, hogy a biztosítók szolvenciamutatója továbbra is igen változékony maradna, még úgy is, hogy az EIOPA néhány olyan lépést javasolt, amelyek finomítanának a rátákon.

Az EIOPA javaslatai várhatóan beépülnek majd az európai biztosítókra vonatkozó új tõkeszabályokba, az Európai Bizottság által kidolgozás alatt álló Szolvencia II-be.

A meglehetõsen változékony szolvencia mutatók felesleges beavatkozásokra ösztönözhetik a biztosítási felügyeleteket, illetve torzíthatják a befektetõk képét arról, hogy milyen kockázatokat fut egy biztosító – állítják iparági szakértõk. A biztosítók úgy próbálhatják csökkenteni a mutatók volatilitását, hogy lecsökkentik termékkínálatukat, vagy a magasabb hozamú eszközökkel szembeni kitettségüket, amely igen negatívan érintené a gazdaságot. Az európai biztosítók ugyanis mintegy 8,5 ezer milliárd euró vagyont kezelnek.

Az FFSA és a GDV kritizálta az EIOPA azon javaslatát is, mely a biztosítók jövõbeli kitettségét hozamgörbe segítségével számítaná ki, valamint a szolvenciamutatók kisimítására vonatkozó javaslattal sem értenek egyet. Azt is szeretnék elérni, hogy a hosszú távú garanciákkal foglalkozó szabályok világos részét képezzék a Szolvencia II irányelvnek.

Nagyon fontosnak tartják ugyanis, hogy egy, világosan meghatározott modell jöjjön létre, és a biztosítók ne kényszerüljenek több szabályozói modell összehasonlítgatására – közölte a két szervezet.

Az Európai Bizottság és Parlament üdvözölte az EIOPA javaslatát, amelyet megfelelõ alapnak tekintenek a jövõ hónapban induló tárgyalásokhoz a Szolvencia II véglegesítésérõl. Az EIOPA reményei szerint az új biztosítói tõkeszabályok 2016-ban lépnek hatályba, azonban egyes megfigyelõk szerint a hosszú távú garanciákat illetõen nézeteltérések vannak a felek között, amely késéseket eredményezhet a szabályok életbe lépésében. Ezek a termékek elsõsorban Németországban és Hollandiában népszerûek.