Díjazott európai városok: új módszerekkel támogatják az idõseket
2013.07.02
Európa-szerte 32 város és régió nyerte el az Európai Bizottság által odaítélt kitüntetést, amiért újszerû módszereket dolgoztak ki a lakosság idõsebb tagjainak megsegítésére. A díjnyertes városok és régiók innovatív technológiai, társadalmi, illetve szervezeti megoldásokat léptettek életbe annak érdekében, hogy javítsák egészségügyi és szociális ellátórendszereik hatékonyságát.

Összesen 32 ún. „minõsített helyszín” részesült elismerésben a Cseh Köztársaságban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban. Közülük 13 minõsített helyszín három, 12 kettõ, 7 pedig egy csillagot kapott.

A díjakat az Európai Bizottság digitális politikáért felelõs tagja – egyben alelnöke –, Neelie Kroes adta át a gyõzteseknek, aki elmondta: „Mindenki önálló életet szeretne élni idõskorában, és ehhez mindenkinek egyenlõ esélyt kell adni Európában. Ha díjazzuk a legsikeresebb ötleteket, azzal elõsegítjük térnyerésüket, és egyre öregedõ társadalmunk tagjai számára megteremtjük az önálló életvitel lehetõségét.”

Tonio Borg egészségügyi biztos kijelentette: „Nagyon örülök, hogy azok, akiknek a 32 minõsített helyszín sikere köszönhetõ, Brüsszelbe jöttek, hogy megosszák velünk elképzeléseiket és tapasztalataikat. Fontos, hogy mindannyian ötletet meríthessünk azokból a konkrét példákból, melyek megmutatják, hogyan segíti az innováció már most, hogy az idõsebb polgárok tevékenyen és egészségben éljenek. A következõ lépést az jelenti, hogy ezeket a megoldásokat széles körben alkalmazzuk.”

Az Európai Bizottság által életre hívott, a tevékeny és egészséges idõskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerség az innováció hat kategóriáját különbözteti meg. Ezek a következõk: gyógyszereléssel kapcsolatos utasítások betartása, elesések megelõzése, legyengülés és hiányos táplálkozás, integrált gondozás, önálló életvitel és az idõs emberek igényeinek megfelelõen kialakított (idõsbarát) környezet. Az alábbiakban néhány példaértékû bevált módszer kerül bemutatásra:

  • Andalúzia (Spanyolország) elektronikusan integrálta a területén élõ 8,5 millió lakos egészségügyi adatait, optimalizálta az egészségügyi és a szociális ellátást nyújtó szakemberek koordinációját, és javította az autonóm közösség – közel 1,3 millió – 65 éven felüli lakosának társadalmi jólétét.
  • Skócia fokozatosan mûködésbe helyezett egy, az ellátás területén jelentkezõ kockázatok elõrejelzését szolgáló eszközt, mely annak a célnak az elérését hivatott megkönnyíteni, hogy 2020-ra az ország minden lakosa hosszabb és egészségesebb életet éljen – vagy saját otthonában, vagy otthonias környezetben. A kezdeményezés eredményeként kevesebb embert kellett kórházi kezelésben részesíteni, megrövidült a kórházi tartózkodások idõtartama, betegenként pedig 190 font megtakarítást sikerült elérni.
  • Baszkföld (Spanyolország) 14 ikt-projektet indított abból a célból, hogy végrehajtsa krónikus megbetegedésekre vonatkozó stratégiáját. Ennek köszönhetõen az autonóm közösségben 38%-kal visszaesett a különlegesen összetett kórképpel rendelkezõ betegek kórházi ápolásának volumene, és 26%-kal csökkent az ügyeleten elsõsegélyben részesülõ betegek száma.
  • A Coimbrai Egyetem (Portugália) támogatást biztosít az innovatív módszereket megvalósító érdekelt felek által alkotott holisztikus közösség részére. A kognitív idõsödés, a demencia és a látásromlás területén kedvezõ eredmények születtek a kezdeményezésnek köszönhetõen: a szakorvosok 1350 beteg állapotát értékelik ki évente. Ezen túlmenõen több mint 100 munkahely jött létre.

Cél a hosszabb egészséges élet

2011 decemberében az Európai Bizottság életre hívta az elsõ – a tevékeny és egészséges idõskor témájára vonatkozó – európai innovációs partnerséget. A kezdeményezés annak a kiemelten fontos célnak a megvalósítását szolgálja, hogy 2020-ra két évvel növekedjen az európai polgárok által egészségben megélt évek száma. A partnerség stratégiai végrehajtási terve három cselekvési területet jelöl ki. Ezek a következõk: akciócsoportok, minõsített helyszínek és az innovatív ötletek digitális piaca.

A minõsített helyszínek régiók, városok és integrált ellátást biztosító kórházak, illetve szervezetek szövetségei, melyek konkrét példával kívánnak szolgálni azt illetõen, hogyan lehet olyan innovatív szolgáltatásokat nyújtani, amelyek az uniós régiók polgárai és ellátórendszerei számára egyaránt bizonyítottan többletértéket hoznak létre. E szövetségek közül több hatékonyan segítette az adott térségben a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést, sokuk pedig magasabb – regionális vagy országos – szinten is meghonosította a helyi szinten bevált módszerek egyes elemeit.

Az innovatív ötletek digitális piaca azt hivatott elõsegíteni, hogy az érdekelt felek szélesebb köre vegyen részt a tevékeny és egészséges idõskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerségben, az érintettek megoszthassák egymással és másokkal ötleteiket, kezdeményezéseiket és az elért eredményeket, továbbá hogy az akciócsoportokon belül és az akciócsoportok között könnyebben lehessen együttmûködni. Nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is sor került az OECD Ezüstgazdaság elnevezésû kezdeményezésével és az Egészségügyi Világszervezettel (együttmûködés számos, idõsödéssel kapcsolatos területen, különös tekintettel az „idõsbarát” környezet és városok kialakításáért tevékenykedõ akciócsoportra).