Marad a kellemes nyári meleg
2013.07.08
Heves zivatar és felhõszakadás miatt Békés és Csongrád megyére adott ki elsõ szintû figyelmeztetõ elõrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétfõn sokat süt a nap, de emellett gomolyfelhõk képzõdnek. Ezekbõl a legnagyobb valószínûséggel délen-délkeleten számíthatunk elszórt záporra, zivatarra.

Zivatar a déli határ közelében is kialakulhat, ám ennek kicsi a valószínûsége. Egy-egy intenzívebb zivatarhoz több mint 70 kilométer/órás szél és kisebb méretû jég társulhat; a jégszemek átmérõje legfeljebb 2 centiméter lehet. Rövid idõ alatt 25-30 milliméter csapadék hullhat le.

Megélénkül az északi, északkeleti szél, északkeleten helyenként meg is erõsödik, emellett átmenetileg zivatarok környezetében is elõfordulhat erõs vagy viharos széllökés. A legmagasabb nappali hõmérséklet 30 Celsius-fok körül várható. Késõ este 20, 25 fok valószínû.

A Balatonnál is napos idõ várható gomolyfelhõképzõdéssel, fátyolfelhõkkel. Zápor vagy zivatar legfeljebb elvétve fordulhat elõ; a tó vize Siófoknál 24 fokos, a Velencei-tó Agárdnál 25 fokos.

Európa legnagyobb részének idõjárását egy hatalmas kiterjedésû anticiklon alakítja. Hétfõ estig ennek peremén továbbra is meleg, de már kissé szárazabb, kevésbé labilis levegõ áramlik a Kárpát-medence fölé.