Nyári hangulat a befektetési alapok piacán is
2017.08.17
Júliusban 0,3%-os változást láthattunk a befektetési alapok vagyonában, ami 20 milliárd forintos mínuszt jelent. Tulajdonképpen ez az elsõ negatív hónap az idén, ami talán a forró július számlájára írható. Ami a tõzsdéket illeti, ott különösen a fejlõdõ világ tõzsdéi emelkedtek, de az elmúlt hónapban a pesti börze alulteljesítõ volt. A devizapiacon a forint a dollárhoz képest jelentõsen erõsödni tudott és az euróval szemben is erõsödést láthattunk - tájékoztat a Befektetési Alapkezelõk és Vagyonkezelõk Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tõkeáramlások eredõje mindössze 0,9 milliárdos pozitívumot mutat. Az egyes kategóriákon belül ebben a hónapban a vegyes, az ingatlan és az abszolút hozamú alapoknál volt magas a tõkebeáramlás. A kiáramlás a megszokott képet mutatja: pénzpiaci és a hazai rövid kötvény alapok. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 20 milliárd forinttal, azaz 0,3 százalékkal csökkent júliusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.004 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Továbbra is folytatódik a trend, azaz a befektetõk a magasabb hozamot elérni képes alapokat részesítik elõnyben.

A pénzpiaci alapok vagyona 4,3%-kal csökkent júliusban. A legnagyobb visszaváltásokat a hazai likviditási alapoknál láthattuk (22,9 Mrd Ft). Érdemes megjegyezni, hogy a dollárövezeti likviditási és pénzpiaci alapoknál az elmúlt hónaphoz hasonlóan, tõkebeáramlást láthattunk, ami megközelítette a 5 milliárd forintot.

A kötvényalapokból 19,5 milliárdnyi tõkét vontak ki a befektetõk. Ez elsõsorban a hazai rövid futamidejû kötvények ”érdeme” ahonnan 20,9 milliárdnyi tõke távozott. Mind szabad futamidejû kötvényeknél, mind a hosszú futamidejû kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat. A kötvényalapok vagyona összességében 1,9%-kal csökkent.

A vegyes alapoknál ezúttal jelentõs tõkebeáramlást könyvelhetünk el. Mintegy 20,6 milliárd forintnyi tõke érkezett az elmúlt hónapban. Mindhárom alkategória esetében a friss tõke dominált. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, de a kategória vagyona így is 1,9%-kal növekedett.

A részvényalapokba 3,6 milliárdnyi tõke érkezett, amin a hozamok némileg javítani is tudtak, így összességében a részvényalapok vagyona 1,4%-kal növekedett a hónap során.

A tõkevédett alapokból 8,1 milliárdnyi tõke távozott, amihez hozzájárult két lejáró alap is. Ezt a tõkekiáramlást a hozamok nem tudták tompítani, így az vagyonváltozás mínusz 5,9% lett.

Az abszolút hozamú alapokba ebben a hónapban 12,7 milliárdnyi friss tõke érkezett. A hozamok nem alakultak kedvezõen, így a vagyon nagysága mindössze 0,8%-kal növekedett.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban a visszaváltások 2,6 milliárd forinttal haladták meg értékesítéseket. A hozamok ezúttal nem alakultak kedvezõen, így vagyonváltozás július hónapban mindösszesen mínusz 3,3% lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban nagy mennyiségû friss tõke érkezett, aminek nagysága 20,3 milliárd forint volt. Ezt csak a vegyes alapok múlták felül némileg. A hozamok és a tõkeáramlás eredõjeként a kategória vagyonváltozása 2,4% lett.

Az árupiaci alapoknál tõkebeáramlást tapasztalhattunk (0,9 Mrd). A hozamok is kedvezõen alakultak ezúttal, így a kategória vagyona 3,5%-kal növekedett.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban tõkebeáramlás volt tapasztalható, a vagyon nagysága pedig ennek köszönhetõen 1,5%-kal változott.