2018-tól jöhet Ukrajnában a kötelezõ egészségbiztosítás
2016.08.10
Évek óta holtponton van téma mindenféle érdemi elõrelépés nélkül, a napokban azonban törvényjavaslatot nyújtottak be az kötelezõ egészségbiztosítási rendszer létrehozásáról.

A javaslatot Olga Bohomolec, a parlament egészségügyi bizottságának vezetõje nyújtotta be, eszerint már 2018. január elsejétõl bevezetnék az úgynevezett egészségbiztosítási kártyát. Indoklása szerint Ukrajna súlyos szociális-gazdasági helyzete már nem teszi lehetõvé az állam számára, hogy teljes mértékben finanszírozni tudja állampolgárai egészségügyi ellátását, ahhoz mindenképp szükség van utóbbiak hozzájárulására is. 

A felvázolt rendszerben a biztosítási díj fejében mindenki ingyenesen jutna hozzá az orvosi ellátáshoz, a kiskorúak illetve a nyugdíjasok ellátását azonban továbbra is az állam finanszírozná. Bohomolec szerint a kötelezõ egészségbiztosítási rendszer meghonosításával a kórházak között is egyfajta egészséges versengés indulhatna meg, mivel az egyes beavatkozások, kezelések díját az egészségügyi pénztárból fizetnék ki az adott intézménynek. A kórház kiválasztása minden esetben az állampolgár döntésén múlna, így a jobb minõségû ellátást nyújtó intézmények értelemszerûen több pénzt kapnának.