Közel tizedével csökkent a lengyel biztosítási piac
2013.07.09
A lengyel biztosítók bruttó díjbevétele mintegy 8,85%-kal, 15 milliárd lengyel zlotyra csökkent az idei elsõ negyedévben – derül ki a lengyel Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (KNF) adataiból. A hivatalos adatokból az is kiderül, hogy a kifizetett károk, szolgáltatások összege ez idõ alatt 7,25%-kal, 9,87 milliárd zlotyra emelkedett.

Az életbiztosításokból befolyt díjbevételek 2013 elsõ három hónapjában 14,5%-kal, 8,06 milliárd zlotyra csökkentek, míg a nem-életbiztosítások díjbevétele ennél jóval csekélyebb mértékû, 1,3%-os csökkenést szenvedett el, így a negyedév során 6,95 milliárd zloty bevételre tettek szert a nem-életbiztosítók.

Egyedül a nem gépjármûhöz kapcsolódó általános vagyonbiztosítási vonalakon, illetve a unit-linked szektorban volt megfigyelhetõ némi pozitív dinamika a negyedév során.

Továbbra is a gépjármû-biztosítási (kgfb és cascó), valamint a vagyonbiztosítási vonalak alkotják a nem-életbiztosítási szegmens legfontosabb részét. Gépjármû-biztosításból a biztosítók mintegy 3,47 milliárd lengyel zloty díjbevételt gyûjtöttek össze az idõszak során, amely azonban 5,78%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben az ingatlanbiztosítással 5,5%-kal többet, 1,62 milliárd zlotyit gyûjtöttek össze a biztosítók.

Összességében a gépjármû- és vagyonbiztosítás a teljes biztosítási piac 34%-át alkotta az idei elsõ negyedévben, az életbiztosítási piacnak pedig több mint 73%-át.

Az életbiztosítási szegmensen belül a unit-linked biztosítások kiválóan növekedtek, éves szinten 6%-kal több, mintegy 2,63 milliárd zloty díjbevételt könyvelhettek el. Ezzel szemben a hagyományos életbiztosítások, melyek a teljes biztosítási piac mintegy negyedét alkotják, 28,6%-os díjbevétel-csökkenést szenvedtek el.

A lengyel biztosítási piac elsõ negyedéves adatai, az XPrimm magazin hozzájárulásával a Biztosítási Szemle oldaláról, a cikk alján letölthetõ.