Viharos esõ, fakidõlés
2013.07.09
Rövid idõ alatt nagy mennyiségû esõ zúdult vasárnap délután Bajára, a viharos erejû szél fákat is tört a városban, ám Szeremlén okozta a legnagyobb gondot.

Kovács Károly, bajai tûzoltóparancsnok a baon.hu-nak elmondta: több fát egyszerûen derékba tört az iszonyatos erejû szél, elektromos és távközlési vezetékek sérültek meg, ami nehezítette munkájukat. Baján a mélyebben fekvõ részeken szaladt össze és maradt meg több órára a lezúdult esõ.

Lakóépületbe, pince kivételével, nem került víz, ez volt az egyetlen pozitívum. Kertekben, melléképületekben kárt tett a víz, egy üzletbe került 8-10 centi, a Klapka utcában pedig fertõtleníteni kellett, mert szennyvíz került ki a csatornából. Tizenöt esetünk volt, de ezek egy részében egész utcákat víz borított, fakidõlés is okozott problémát. Éjfélig 12 szivattyú dolgozott a város több pontján, összesen 33 tûzoltó igyekezett menteni a menthetõt – foglalta össze az alezredes.

Azt is tapasztalták, hogy több, korábban pórul járt tulajdonos is készült a váratlanra, sebtiben emelt homokzsák-akadályok, illetve deszkából összeütött, eredményes védekezést biztosító mobil gátak is elkerültek a vasárnapi égszakadás ellen védekezõknél.