Viharos idõjárással köszöntött be a május
2014.05.05
Felhõszakadás, viharos szél, jégesõ… Az elmúlt hosszú hétvége az idõjárás szempontjából igen mozgalmas volt, hétfõn 12 óráig több mint 700 darab kárbejelentés érkezett ennek kapcsán az Allianz Hungáriához. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint nem árt felkészülni, hiszen májusban átlagosan háromszor annyi viharkár történik, mint az év többi hónapjában.

Május elsõ napján egy-két helyen lokális zivatar alakult ki, a következõ nap pedig már feltámadt a szél is, melynek erõssége szombaton tovább erõsödött, és országosan meghaladta a viharos erejû fokozatot. Ráadásul a felhõszakadásszerû esõk mellett jelentõs mennyiségû jégesõ is hullott az ország több pontján is, többek között a Szabolcs megyei Tornyospálcán, a Heves megyei Verpeléten és Egerszóláton, a Hajdú-Bihar megyei Vekerd térségében és a Pest megyei Csemõ térségében. A felhõszakadások miatt több megyében (Somogy, Pest) is elõfordult, hogy utcákat és pincéket öntött el az esõvíz. A zivatarok körzetében villámcsapások is megjelentek.

Vasárnap folytatódott a szélsõséges idõ, az igen erõs, viharos szél több helyen fákat döntött ki, melyek épületekre, elektromos vezetékekre és autókra dõltek sok esetben. Ezen a napon 120 esetben vonultak a tûzoltók kidõlt fák és egyéb vihar okozta károkhoz. A hétvégi idõjárással összefüggésben ma 12 óráig több mint 700 darab bejelentés érkezett, Dél-Dunántúl térségében azonban további, a szokásosnál magasabb számú bejelentésre lehet számítani .

A hétvégén tapasztalt szélsõséges idõjárás nem meglepõ, hiszen az Allianz statisztikái szerint viharok tekintetében egyértelmûen a május a legveszélyesebb hónap.

2009 és 2013 között összesen csaknem 23 ezer májusi viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez, ami az öt év alatt bekövetkezett összes viharkár egynegyedét teszi ki. Míg a vizsgált idõszakban havonta átlagosan 1500 viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált a biztosító, a májusi viharok kapcsán háromszor ennyi, átlagosan 4500 kárt jelentettek be. Magyarországra jellemzõ, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejû viharok, 2013-ban az Allianz összesen több mint 15 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált.

Az ország egész területére jellemzõ, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejû viharok, amelyek sokszor járnak jégesõvel és villámcsapásokkal. Ezek az idõjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielõbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsõséges idõjárási jelenségek okozta károkra.

Bejelentést követõen a kárszakértõ 1 munkanapon belül felveszi a kapcsolatot az ügyfelekkel, és várhatóan 2-3 napon belül felméri a károkat.

A kárbejelentéseket az Allianz folyamatosan fogadja az interneten a www.allianz.hu weblapon, a telefonos ügyfélszolgálaton hétköznap 8.00-18.00 óráig, csütörtökön hosszított nyitvatartási idõben 8.00-20.00 óráig hívható 06-40-421-421-es telefonszámon.

Jó tanácsok viharos idõjárásból származó károk enyhítésére:

  • A tetõt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelõzése érdekében.
  • A kárszakértõ megérkezéséig javasolt a káresetbõl visszamaradó törmelékek megõrzése, mely a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható.
  • Amennyiben lehetõsége van rá, a keletkezett károsodások lefényképezésével szintén segítheti az egyszerûbb és gyorsabb kárfelmérést.

Jó tanácsok viharos idõjárásból származó károk megelõzésére:

  • Viharos idõjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
  • Erõs széljárásnál célszerû a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
  • Évente legalább egy alkalommal és az erõs széllel járó idõjárást követõen javasolt a tetõburkolatok, tetõcserepek áttekintése, mellyel megelõzhetjük, hogy a már sérült tetõben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérülésébõl eredõ nyíláson keresztül az esõ az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Zivatar idején célszerû az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségbõl eredõ károk megelõzése érdekében.
  • Mélyebben fekvõ helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerû gondoskodni a megfelelõ vízelvezetésrõl, nem csak a saját, hanem a közterületrõl bezúduló víz esetén is.
  • A híradásokban illetve az Interneten érdemes nyomon követni a várható idõjárást és a kiadott figyelmeztetéseket, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság honlapját és okostelefonokra és táblagépekre készített vészjelzõ alkalmazását.