Indul a roham Horvátországba
2013.07.09
Négyszer annyian lépik át a horvát-magyar határt júliusban és augusztusban, mint más hónapokban: most kezdõdik az igazi szezon! Az uniós tagsággal a horvát tengerpart még olcsóbb és népszerûbb lesz, a biztosításról azonban továbbra sem szabad megfeledkezni – figyelmeztet a K&H Biztosító. Az állami ellátás esetén is fizetni kell ugyanis, az üdülõkörzetekben megtalálható magánorvosoknál nem ritka az ezer kunás (csaknem negyvenezer forintos) számla.

Tavaly több mint 270 ezer magyar család üdült Horvátországban, déli szomszédunk az EU legújabb tagállama, s a magyarok legnépszerûbb nyári úti célja. A fõszezon most kezdõdik: a KSH adatai szerint az utóbbi években felerõsödõ júniusi határforgalom júliusban és augusztusban ennek a duplájára is növekedhet. Tavaly csak ebben a két hónapban meghaladta a 120 ezret a határátlépõk száma. A legnagyobb dugók szombaton, a szokásos horvát turnusváltáskor várhatóak. A torlódások az uniós csatlakozás után sem csökkennek majd, az útlevelet vagy a személyit továbbra is fel kell mutatni, a szomszédos ország ugyanis még nem része a schengeni övezetnek, így az ellenõrzés még megmarad.

„Az EU-tag Horvátország tengerpartja várhatóan az eddigieknél is népszerûbb nyaralóhely lesz a magyarok körében. Például azért, mert megszûnnek az élelmiszer-beviteli korlátozások, így várhatóan az élet is olcsóbb lesz a turistáknak, mint eddig. Azonban van, ami nem változik: utasbiztosítást ajánlott kötni Horvátországban is!” – hangsúlyozza Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

„Adódnak helyzetek, amelyekre nem lehet elõre felkészülni! Az üdülõkörzetekben megtalálható magánorvosoknál például nem ritka az ezer kunás (csaknem negyvenezer forintos) számla is. Az utasbiztosítások ezekre és számtalan más esetben is megoldást nyújtanak” – emelte ki Kaszab Attila. A K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint az autóval vagy motorral indulók számára például nélkülözhetetlen egy olyan gépjármû-biztosítás, amely a meghibásodás esetén nyújt segítséget – elkerülendõ, hogy egy tetemes szerviz számla tönkretegye az egész család nyaralását. Azok számára, akik a kocsit csak itthon, rövidebb utakra használják, mindenképpen ajánlott a gépjármûves segítségnyújtást garantáló kiegészítés megkötése, hiszen egy fél kávé áráért biztosak lehetnek abban, hogy tovább tudnak menni probléma esetén is.

Speciális tengerparti biztosítást dolgozott ki a nyaralók számára a K&H Biztosító, amelyben például benne foglaltatik a leégés biztosítás is, de természetesen az alapár része a baleset-, a betegség- és a poggyászbiztosítás is. Egy négyfõs család napi biztosítása – a gyermekekre igénybe vehetõ kedvezményekkel együtt – két gombóc fagylalt árából kijön, miközben százezreket lehet vele megspórolni, és garantáltan segítséget jelent baj esetén.

A K&H Biztosító kilenc biztosítási csomagot dolgozott ki annak érdekében, hogy a vakáció helyszínéhez, a kedvenc szabadidõs tevékenységhez illeszkedõen lehessen kiválasztani a legmegfelelõbb védelmet (városnézéshez, hosszú külföldi útra, tengerparti nyaraláshoz, part menti vitorlázásra, veszélyes sportokra, búvárkodásra, tengeren túli utazásokhoz). A társaság Androidon és iOS rendszereken elérhetõ mobil alkalmazásának segítségével a biztosítás már aznapi indulásra is kedvezményesen megköthetõ.