Indul az agrárbiztosítási szezon
2015.03.30
Indul a mezõgazdasági biztosítási szezon, azok a gazdák, akik a tavaszi fagykárok ellen is szeretnének már védelmet, sürgõsen meg kell kössék a szerzõdésüket. A biztosításokra immár negyedik éve állami támogatás is kérhetõ, igaz, ennek pontos összege körül az idén van még egy kis bizonytalanság - írja a Világgazdaság.hu.

Az unió ugyanis nem fogadta el idõben hazánk vidékfejlesztési programját, amelynek büdzséjébe tartoznak ezek a kifizetések is, így a kormány úgy döntött, nemzeti finanszírozással teremti meg a folytonosságot – mondja Füzesi Dániel, a Groupama Garancia szakértõje. Tavaly csaknem 3 milliárd forint volt az a keretösszeg, amivel az agrárbiztosításokat támogatta az állam, a piac az idén is hasonló nagyságrendû összegre számít.

Úgy tûnik, a gazdák is egyre inkább kihasználják a lehetõséget, hogy az állam kifizeti helyettük a biztosítási díj akár 65 százalékát. A biztosítók tapasztalatai szerint jellemzõen kukoricára, búzára és napraforgóra kötik meg a szerzõdést a termelõk, és fõleg jég-, tûz- és viharkár ellen kérik a védelmet.

A három támogatott növénybiztosításokat kínáló biztosító piaci részesedése évek óta hasonló. Az Allianz tavaly 3,2 milliárd, a Groupama Garancia 3,5 milliárd forintos díjbevételt ért el, a Generali pontos számot nem közölt, de úgy becsüli, a támogatott növénybiztosításokból övék a piac harmada.