Ezt jelenti a pénz az emberek többségének
2013.07.09
Az emberek többségének a pénz a biztonságot jelenti, de van, aki a hatalmat, vagy éppen a függetlenséget társítja hozzá - az ING Biztosító felmérése szerint. Az is kiderült, hogy a megtakarítások az emberek többségét boldogabbá és elégedettebbé teszik.

A válaszadók többsége, pontosan 53% százaléka számára a pénz a biztonságot jelenti, a megkérdezettek negyede úgy gondolja, hogy erõt és hatalmat nyújt, míg a többiek függetlenséget, szeretetet, vagy egyéb dolgot társítanak hozzá – derül ki az ING Biztosító legfrissebb nemzetközi, mintegy ezer fõ részvételével készült felmérésébõl. Az eredmények szerint azok, akiket a biztonságérzet motivál a pénzzel kapcsolatban, a nyugalmat és a szeretteik védelmét tartják leginkább szem elõtt. Akiknek a hatalom jut eszébe a pénz említésekor, azok a státusz megtestesítõjeként tekintenek a vagyonra, míg, akiknek a szeretet ugrik be elsõként, rendszerint ajándékokra költenek szívesen érzéseik kifejezéséhez.

Az érzelmeink és a különbözõ viselkedésmódok természetesen azt is meghatározzák, hogy hogyan takarítunk meg, hogyan költünk a rendelkezésre álló összegbõl, vagy éppen milyen befektetésekben fialtatjuk tovább keresetünket. De vajon boldogabbak lennénk, ha több pénzt tehetnénk félre? Az ING Biztosító kutatása erre is kereste a választ és nem meglepõ módon a válaszadók majdnem kétharmada határozottan állította, hogy elégedettebb lenne, ha többet tudna megtakarítani. A válaszadók szerint pénzen természetesen nem vehetjük meg boldogságunkat, de a megtakarításokon keresztül megszerzett komfortérzetet szívesen társítják a felszabadultság érzésével. Ez az európai lakosságra fokozattan igaz: a megtakarított összeg növekedésével arányosan magasabb mértékben elégedettek az életükkel.

Természetesen a pénzen kívül még számos módja van a boldogság növelésének. Az olyan egyszerûnek tûnõ elfoglaltságok, mint a családunkkal és a barátainkkal eltöltött idõ bõvítése, a különbözõ élmények – utazás, koncert –, valamint újabb tevékenységek felfedezése az anyagiaknál is több örömöt nyújthatnak a mindennapokban.