Kire hallgatnak leginkább a leendõ nyugdíjasok?
2013.07.11
A képzett pénzügyi tanácsadók és a barátaik, családjuk tanácsaira hallgatnak leginkább a leendõ nyugdíjasok az elõtakarékossággal kapcsolatos döntéseik meghozatalakor – állapítja meg az a kutatás, amelyet 12 országban végeztek el az AEGON megbízásából. A tanácsadásnál a konkrét termékeken túl a stratégia meghatározása is komoly hangsúlyt kap. A bizonytalan gazdasági környezet miatt ugyanakkor a legtöbben alacsony kockázatú konstrukciókat keresnek.

A lakosság komoly bizalmat táplál a hivatalos forrásokon kívülrõl érkezõ információk iránt is, ha a nyugdíjkérdésrõl van szó – derül ki abból a kutatásból, amelyet 12 országban végeztek el az AEGON megbízásából. A kutatás eredménye szerint a leendõ nyugdíjasok leginkább képzett pénzügyi tanácsadók segítségét veszik igénybe nyugdíjjal kapcsolatos befektetési döntéseik meghozatalakor: a válaszadók 18 százaléka számára elsõdleges forrást jelentenek a profi tanácsadók, 10 százalékuk pedig figyelembe veszi a véleményüket a döntés meghozatalakor. Ehhez adódnak még a banki tanácsadók is, akiknél 9, illetve 15 százalékos a kialakult arány. A tanácsadók után viszont mindjárt a családi és baráti tanácsok következnek a fontossági sorrendben: a megkérdezettek 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elsõdlegesen e kör tanácsaira hallgat nyugdíjügyben, további 18 százalék pedig figyelembe veszi az õ véleményüket is. Figyelemre méltó emellett, hogy a megkérdezettek tizede már a pénzügyi szolgáltatók internetes honlapjait tekinti elsõdleges forrásnak. A kormányzati honlapok viszont csak a megkérdezettek 5 százalékánál szolgálnak elsõdleges tájékozódási forrásként, és további 11 százalék veszi figyelembe azokat valamilyen mértékben.

A pénzügyi tanácsadóktól a felmérés szerint leginkább a hosszú távú megtakarításra és tervezésre vonatkozó információkat várnak a leendõ nyugdíjasok. A válaszadók 35 százaléka jelölte meg ezt elsõdleges igényként, míg a megtakarítások kiszámítását, a befektetési célok meghatározását 33 százalék. A leendõ nyugdíjasok igen jelentõs része – 31, illetve 30 százaléka – tartja emellett a pénzügyi tanácsadóval szemben támasztott elsõdleges elvárásnak a versenyképes pénzügyi terv összeállítását, illetve a hosszú távú kockázatkezelést és a megfelelõ eszköz-allokációt.

A szolgáltatókkal szembeni elvárásokat láthatóan konzervatív attitûd jellemzi, ugyanis a befektetési garanciák kiemelt szerepet játszanak a választásban. A megkérdezettek 16 százaléka olyan pénzügyi szolgáltatót keres nyugdíjcéljai megvalósításához, amely legalább egy minimális megtérülést garantálni tud. Ezzel együtt a nagy választék, és a magas színvonalú szolgáltatás is fontos: a válaszadók tizedének az is elengedhetetlen, hogy a szolgáltatójánál minden igényelt termék elérhetõ legyen, és majdnem minden tizedik válaszadó azt tartja a legfontosabbnak, hogy a tanácsadója gyakran konzultáljon vele a befektetései állapotáról.

Az is jól látszik emellett, hogy a nyugdíjcélú megtakarításoknál a szokottnál is konzervatívabb a lakosság: a megkérdezettek 53 százaléka véli úgy, hogy a hosszú távú megtakarításainál a szokottnál is óvatosabb befektetési politikát kíván folytatni, és 42 százalék ért többé-kevésbé egyet azzal, hogy a nyugdíjcélú befektetéseinek meg kell védenie õt a bizonytalan piaci környezet hatásaitól.