Öregedõ társadalom: egyes iparágaknak kifejezetten kedvez
2013.07.12
Az európai távegészségügyi (telehealth) és otthonápolási piac fejlõdését erõsen befolyásolja a kontinens szinte minden országát jellemzõ demográfiai változás: a társadalom öregedése.

Az Allianz becslései szerint 2050-re mintegy 4,5 millió német szorul majd gondozásra, De nem csak Németországban, egész Európában hasonló folyamatok fognak lezajlani. 2060-ra mintegy 152 millió uniós állampolgár lesz 65 év feletti, akik közül mintegy 50 millióan szorulnak majd hosszú távú gondozásra. A férfiak születéskor várható élettartama 85, a nõké 89,1 év lesz, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb fiatalnak kell majd gondoznia egyre több idõs embert.

Eközben a gondozás területét is érinti a csökkenõ munkaerõ, amely végsõ soron a gondozási költségek emelekedését eredményezi majd. A szakképzett gondozói személyzet és az idõsotthonok egyre drágábbak Európa szerte. Németországban tíz év alatt az ápolási otthon költségei mintegy 16%-kal, 2865 euróra emelkedtek, így ma már a sztenderd nyugdíjból és a kötelezõ ápolási biztosítás szolgáltatásaiból nem jön ki ez a havi összeg.

Mit értünk otthonápolási piac alatt?

Az otthonápolási piachoz kapcsolódó termékek (vércukorszint-mérõ, EKG, táplálékkiegészítõk, tolószék, pulzusmérõ, stb.) és szolgáltatások (légzésterápia, rehabilitációs terápia), valamint a távegészségügyi piac fejõdését egyértelmûen befolyásolják a demográfiai folyamatok.

Az otthonápoláshoz kapcsolódó termékek közé tartoznak a külfönféle tesztek, szûrõ és ellenõrzõ eszközök, otthonápolási gyógyászati segédeszközök, a mobilitást segítõ és egyéb berendezések, valamint a táplálkozási és fitness termékek. Az otthonápolási szolgáltatások piaca olyan alszegmensekre osztható, mint a képzést nem igénylõ gondozás, rehabilitációs kezelés, infúziós terápia vagy légzési terápia. A távegészségügyi piac pedig a különféle távfelügyelei eszközöket, szolgáltatásokat foglalja magában.

A teljes piac hét nagyobb ország között oszlik meg: Németország, Franciaorzság, Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország, Oroszország és Európa többi része.

Az idõs emberek növekvõ számának és a technológiai fejlõdésnek köszönhetõen az európai otthonápolási piac jelentõs fejlõdésen ment keresztül az elmúlt évtizedben. A piac növekedése mögötti döntõ tényezõ az egészségügyi költségek növekedése volt, amely a kórházi ápolás helyett az otthoni ellátás felé tereli az embereket. Az egyes kormányok otthonápolást támogató kezdeményezései szintén a piac fejlõdését szolgálják.

Hátráltatja, lassítja ugyanakkor a piac fejlõdését, hogy az otthonápolási eszközökre, a betegek és az otthoni ellátásban dolgozó egészségügyi dolgozók számára csak korlátozott fedezetet nyújtó biztosítások köthetõk.

Az európai otthonápolási piac legnagyobbikának Németország számít, õt követi Franciaország és az Egyesült Királyság. Az orosz és kelet-közép-európai országok a következõ öt évben nézhetnek komolyabb fejlõdés elé. Kulcsszereplõi az európai piacnak a Holland Philips Healthcare, a német Fresenious SE & Co KGaA, a brit GE Healthcare, a német B. Braun, az amerikai Baxter International, a svájci Roche, a francia Air Liquide, a brit Bupa Home Healthcare Ltd, a szintén brit Healthcare at Home és a német Linde Group.

Fejlett piacok megoldásai

A nemzetközi gyakorlatban az Egyesült Államokban 1974 óta és az Egyesült Királyságban 1991 óta kínálnak piaci biztosítást a long-term care felmerülõ költségeinek fedezésére. Az USA-ban a 60 év felettiek 10,5%-a rendelkezett LTC biztosítással 2000-ben, 2005-ben körülbelül 5 millió egyéni és 2 millió csoportos biztosítási kötvény volt a piacon.

A LTC biztosításnak két alapvetõ formáját lehet megkülönböztetni: elõgondoskodási formát, ahol a biztosítási esemény a korlátozottá válás, valamint az azonnali igényû biztosítást, amelyben a biztosított már korlátozott, amikor megvásárolja a biztosítást. Elõbbi tulajdonképpen egy olyan kockázati életbiztosítás, ahol a biztosítási esemény vagy a korlátozottá válás, vagy ezzel összefüggésben valamilyen professzionális ellátás igénybevétele. Utóbbi esetében a biztosító egy egyszeri díj fejében arra vállal kötelezettséget, hogy a biztosított haláláig fedezi az ápolás költségeit vagy ezek egy részét. A biztosító általában nem vállalja át korlátok nélkül a biztosítottól az ápolás ideje alatt fellépõ összes költséget: idõben és összegben limiteket állapít meg, valamint a morális kockázatok csökkentése érdekében önrész fizetését írja elõ.