Szlovákiában 2015-tõl lesz egybiztosítós egészségügy
2013.07.12
Szlovákiában 2015-tõl az egybiztosítós rendszert kívánnak bevezetni az egészségügyben. A TASR hírügynökség birtokába került információk szerint a három jelenlegi egészségbiztosító egybeolvasztásáról szóló, ún. transzformációs törvény csak 2015 januárjára datálja az egységes állami biztosító létrejöttét.

Robert Fico kormányfõ és Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter legutóbbi nyilatkozataikban ellenben még azt hangoztatták, hogy tartják a 2014-es, eredeti terminust.

A kormány által korábban jóváhagyott szándéknyilatkozat szerint a három jelenlegi biztosító (Általános Egészségbiztosító, Dôvera, Union) 2014 januárjától egyesül, miután az állam az utóbbi két, magánkézben levõ biztosítót felvásárolja. Ha nem sikerül megegyezni a részvényesekkel, az állam kisajátítja õket, és az állami tulajdon eladásából fedezi majd az ezzel kapcsolatos költségeket. Komplikációk esetén az egyesülés 2014 júliusára tolódik ki – áll a szándéknyilatkozatban.

A Dôvera és az Union részvényesei egyébként nem akarják eladni részesedéseiket, a kisajátítás ellen pedig tiltakoznak. Nemrég kiszivárgott, hogy a Penta pénzügyi csoport 400–450 millió euróért eladná az államnak a Dôverában birtokolt tulajdonrészét, de az illetékesek ezt cáfolták. Ha mégis megegyezés születik, a részvényesek vélhetõen a lehetõ legmagasabb árat kérik majd a biztosítókért az államtól.