2015-tõl új rendszer vigyázhat ránk az utakon!
2012.06.26
Az EP közlekedési szakbizottságának javaslata alapján 2015-tõl minden, az EU-ban értékesített új autóban olyan segélyhívó lenne beszerelve, amely baleset esetén automatikusan értesítené a legközelebbi segélyközpontot.

Az e-segélyhívó automatikusan aktiválódik, amint a jármûbe épített érzékelõk súlyos balesetet észlelnek. Aktiválódása után a rendszer tárcsázza a 112-es európai segélyhívó számot, telefonos kapcsolatot létesít a megfelelõ segélyhívó központtal és elküldi a baleset adatait a mentõszolgálatoknak, beleértve a baleset idõpontját, a balesetet szenvedett jármû pontos helyét a menetiránnyal együtt (ez különösen autópályák és alagutak esetében fontos). Az e-segélyhívó manuálisan is mûködésbe hozható például egy súlyos baleset szemtanúja által egy, a jármûben található gomb megnyomásával.

Az elektronikus segélyhívó rendszer új gépjármûvekbe telepítésének költségét egyenként kevesebb mint 100 euróra becsülik. Becslések szerint évente akár 2500 ember életét mentheti meg a rendszer. Az adatvédelmi aggályok kizárása érdekében az e-segélyhívó rendszer nem teszi lehetõvé a jármûvek nyomon követését. Az eszköz alapvetõen alvó üzemmódban van, és nem küld jeleket mindaddig, míg ütközés következtében nem aktiválódik.

Jelenleg a személyautóknak csak 0,7%-a van felszerelve automatikus segélyhívó rendszerrel az Európai Unióban, és ez a szám csak csekély mértékben nõ. Ezek a vállalati saját rendszerek nem nyújtanak egész Európára érvényes interoperabilitást vagy folytonosságot.

Az EP közlekedési és belsõ piaci szakbizottsága június 19-én fogadta el a nem kötelezõ érvényû jelentést a rendszerrõl. Az EP plenárisa júliusban szavaz a témáról, az Európai Bizottság jogalkotási javaslata 2012 végére várható.