Óriási károk a mezõgazdaságban
2013.07.12
A középeurópai folyókon levonuló június eleji árhullám volt a legnagyobb természeti csapás a térségben. Csak a mezõgazdasági kár értéke meghaladja az egymilliárd eurót, derült ki a biztosító társaságok közleményeibõl.

Az Európai Unió agrárminisztereinek júniusi tanácskozásán kijelentették, hogy egyebek között az uniós szolidaritási alapból, valamint a vidékfejlesztési alapból hívhatók le összegek kárenyhítési célra.

A termelõi szervezetek képviselõi rövid idõ alatt összegezték a károkat, és arra kérik az EU-képviselõket, hogy az új közös agrárpolitikában (KAP) lehetõség legyen közvetlen kifizetésekkel támogatni a gazdálkodókat a szélsõséges klímahatások okozta károk enyhítésében, a gazdák egy részének ugyanis nincs biztosításuk a károk enyhítésére.

A Csehország (Bohémia) nyugati felében 50 ezer hektárt sújtott a Moldva és mellékfolyóinak áradása, és a cseh kormány költségcsökkentõ intézkedései miatt a gazdák kevesebb biztosítási támogatást kapnak, közölte Martin Pycha, a Cseh Mezõgazdasági Szövetség elnöke. A legtöbb cseh gazdának nincs árvízi biztosítása, így az idén igen súlyos gondok elé néznek, miközben a hosszú tél miatt amúgy is kedvezõtlenek a termés kilátások.