A biztosítók sem lehetnek kivételek a szigorúbb tõkeszabályok alól
2013.07.12
A biztosítási iparág számára világszerte világosan lefektetett tõkeszabályokra van szükség, a bankokra vonatkozó Bázel III szabályokhoz hasonlóra – közölte a Zurich Insurance vezérigazgatója egy német napilapnak.

Hosszú távon nem elfogadható a szabályozásbeli széttagoltság – mondta Martin Senn a Handelsblattnak – az iparágnak globálisan egységes szabályokra van szüksége. Az Európai Unió jelenleg egységes kockázati tõkeszabályokat igyekszik kidolgozni a biztosítóknak, amely a meglévõ, nemzeti jogszabályokat hivatott leváltani.

Azonban a folyamat elakadt, és számos ország úgy véli, hogy túl bonyolultak a Szolvencia II szabályok, így nem szívesen vezetnék be azokat.

Senn szerint az, hogy a rendszer szempontból fontos biztosítók számára – amelyek összeomlása a pénzügyi rendszer összeomálásval fenyegetne – magasabb tõketartalékot írnának elõ, a globális tõkeszabályok megalkotásának egyik fontos lépése lehet.

A G20-ak által létrehozott globális szabályozói szervezet, a Financial Stability Board ebben a hónapban tervezi közzétenni a rendszerszinten fontosnak ítélt biztosítók listáját. Senn szerint ezek mindegyikének extra tõketartalékot kellene képeznie, függetlenül a származási országtól.

Ez a kiegészítõ tartalék egyfajta kiindulópontja is lehet egy globális szabályozói standart felállításának – mondta Senn.

A biztosítók álláspontja szerint, a bankokkal ellentétben, nem jelentenek veszélyt a pénzügyi rendszerre, ezért nem kell õket extra tõkekövetelményekkel büntetni.