A cégek napi 490 forintért adhatnak dolgozóiknak kiemelt utasbiztosítást
2013.07.12
A cégen keresztül kötött utasbiztosítások akár napi 490 forintért nyújthatnak teljes körû védelmet jóval magasabb térítési limitekkel, mint az egyénileg megkötött szerzõdések, felár nélkül használhatóak a tengerentúlon, ráadásul érvényesek olyan országokban is, amelyekre az egyéni termékek nem érvényesek.

Egyre több cég fedezi fel a vállalati utasbiztosításokban rejlõ lehetõségeket az AIG Magyarország tapasztalatai szerint. A céges utasbiztosítási piac egyik legnagyobb szereplõje szerint a növekvõ érdeklõdés mögött a vállalati termékek jelentõs versenyelõnye áll a lakossági utasbiztosításokkal szemben, hiszen az elõbbiek jóval kevesebb adminisztrációval járnak, valamint magasabb térítési limiteket kínálnak az egyéni utasbiztosításokkal összehasonlítva.

A céges utasbiztosítások esetében többféle konstrukció közül választhatnak az ügyfelek. A névre szóló éves bérlet mellett lehetõség van úgynevezett keretnapos szerzõdéseket kötni. Ez esetben a cég által meghatározott napokra szól az utasbiztosítási védelem, és a biztosított idõszakon belül a cég bármely alkalmazottja igénybe veheti a biztosítást. Azon vállalatoknak tehát, amelyek alkalmazottai nem elõrelátható számban és gyakorisággal utaznak üzleti útra, a keretnapos utasbiztosítási konstrukció nyújtja a legjobb megoldást.

A vállalati utasbiztosítások fajlagosan jóval olcsóbbak az egyéni utasbiztosítások díjánál. A cégek 6-8 heti egyéni utasbiztosítás áráért egész éves védelmet vásárolhatnak, így napi 490 forintos díjtól mód van arra, hogy a vállalatok dolgozói kiemelt szolgáltatást nyújtó utasbiztosítási védelmet élvezzenek, az árérzékenyebb ügyfelek viszont már napi 335 forintos díjtól tudnak alacsonyabb szintû utasbiztosítást kötni.

Mint Majtán Petra, az AIG baleset-, betegség- és utasbiztosítási vezetõje elmondta: a vállalati utasbiztosítások nagymértékben egyszerûsödtek az elmúlt években – nincs szükség például az utazások és az utazók elõzetes bejelentésére, s ebbõl következik az is, hogy a konkrét utakra szóló egyéni utasbiztosításokhoz képest immár nincs területi hatály sem. Ez annyit jelent, hogy az elõre megállapított fix díjon vállalja a biztosító az egyébként minimum 50 százalékos felárral kínált amerikai utazások fedezetét is. Ugyancsak jelentõs különbség a magán utasbiztosításokhoz képest, hogy a biztosító olyan esetben sem mentesül a kártérítési felelõsség alól, ha az üzleti partner biztosított dolgozója olyan országba utazik, amely a Külügyminisztérium utazásra nem javasolt országai között szerepel.

A vállalati utasbiztosítások ezen felül is számos ponton eltérnek az egyéni utasbiztosításokra vállalt általános feltételektõl. Míg például poggyászkésés esetén még az exkluzív egyéni utasbiztosítások is csak 12-24 órás késedelem után térítenek, addig a vállalati utasbiztosítások már 4 órás késés esetén lehetõvé teszik, hogy a biztosított cég dolgozója például új ruha vásárlásával felkészüljön az esedékes tárgyalásra. Számottevõ eltérést jelent az is, hogy az egyéni utasbiztosítások igen csak korlátos térítésével szemben a vállalati utasbiztosítások lényegében minden mûszaki cikk (professzionális laptop, okostelefon, digitális fényképezõgép, kamera, stb.) esetében teljes értékû térítést vállalnak – a 100-200 ezer forintos egyéni térítési limit a legalacsonyabb vállalati biztosítási csomagban is 400 ezer forintra rúg.