Bizonyított: a nyugdíjba vonulás növeli az Alzheimer-kór esélyét!
2013.07.16
A nyugdíjba vonulás idejét késõbbre halasztók körében kisebb az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formáinak kialakulási esélye, mint azoknál, akik már 60 évesen felhagynak a munkavégzéssel – derül ki egy közel félmillió európai nyugdíjas körében végzett felmérésbõl.

A felmérés során több mint 429 ezer francia nyugdíjas egészségügyi és biztosítási adatait vizsgálták meg, melybõl kiderült, hogy a demencia kialakulásának kockázata minden egyes, a nyugdíjkorhatáron túl munkában töltött plusz évvel csökken – közölte a tanulmányt készítõ francia ügynökség, az INSERM kutatási igazgatója, Carole Dufouil.

Az INSERM hétfõn közölte a kutatási eredményeket egy bostoni konferencián, amit az Alzheimer Szövetség szervezett. A kutatás legfõbb megállapítása szerint a 65 évesen nyugdíjba vonulók körében az Alzheimer elõfordulási aránya 14 százalékkal alacsonyabb, mint a 60 évesen nyugdíjazottak körében.

A kutatás során azokat az embereket, illetve egészségügyi és biztosítási adataikat vizsgálták meg, akik még éltek, és átlag 12 éve vonultak nyugdíjba. Kiderült, hogy minden egyes további munkában töltött évvel késõbbre tolódik az Alzheimer megjelenése, amely az idõskori demencia leggyakoribb formája.

Az Alzheimer Szövetség tudományos igazgatója, Dean Hartley szerit a mostani kutatás kiindulópontjául szolgál annak megértéséhez, hogy a nyugdíjkorhatár kitolásával miként lehet védekezni a demencia ellen. A tanulmány kiterjesztette azt az egészségügyi szakemberek körében elterjedt vélekedést, miszerint a szellemi és fizikai aktivitás segít elkerülni az idõskori mentális hanyatlást – véli Hartley, hozzátéve ugyanakkor, hogy további kutatásokra van szükség, mivel az ok-okozati összefüggés még nem bizonyított.

Az Alzheimer Szövetség adatai szerint az Egyesült Államokban az Alzheimer-kór a hatodik vezetõ halálok. Körülbelül 5,2 millió amerikai él jelenleg ezzel a betegséggel, ebbõl 5 millió 65 év feletti, 200 ezren pedig a fiatalabb életkorban kialakuló formájától szenvednek.