Újabb csúcson a befektetési alapok - a növekedés már mérsékeltebb
2013.07.16
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán júniusban is, így a 2013-as esztendõ elsõ féléve igazán örömteli képet mutat. A világ tõzsdéi jelentõs korrekciót szenvedtek el júniusban, fõleg a fejlõdõ piacok. Bár a magyar index sem tudta kivonni magát a korrekció alól, de a csökkenés itt csak mérsékelt volt. A forint némileg erõsödött, mind a dollárhoz, mind az euróhoz képest. A befektetési alapok piacán a hónap nyertesei a vegyes alapok voltak, a második helyezett pedig ismét az abszolút hozamú alapok. Igaz, a növekedés már mérsékeltebb volt, mint az elõzõ hónapokban.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 16 milliárd forinttal, azaz 0,4 százalékkal növekedett májusban. A nettó eszközérték több kategóriánál is csökkent, legjelentõsebben a részvényalapoknál. A nagyobb kategóriáknál ezzel szemben növekedést láthattunk. Bár ez a növekedés visszafogottabb volt, mint az elmúlt hónapokban, de ellensúlyozni tudta a kisebb kategóriák vagyonvesztését, így összességében júniusban tovább folytatódott a befektetési alapok vagyongyarapodása. A tõkebeáramlás tekintetében a kategóriák vegyes képet mutatnak. Elsõsorban a részvényalapoknál kerültek túlsúlyba a visszaváltások, de a többi hagyományos alapnál (pénzpiaci, kötvény, vegyes) egyértelmûen pozitív az elõjel, így összességében 49 milliárdnyi friss tõke érkezett az alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 4.132 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,3 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,5 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapoknál érdemes megemlíteni, hogy a hazai pénzpiaci alapokba 25 milliárd forint áramlott be, ezzel szemben az euró övezeti pénzpiaci alapokból összesen 18,5 milliárdnyi távozott. Az eredmény: 1%-os vagyongyarapodás a hozamokkal együtt.

A kötvényalapok továbbra is népszerûek, de ebben a hónapban már nem fértek fel a dobogóra. A vagyongyarapodás pontosan 2% volt és 18 milliárdnyi friss tõke áramlott ebbe a kategóriába. A legvonzóbb alkategória továbbra is a hazai rövid kötvényalapok, ahová 15,8 milliárdnyi friss tõke érkezett júniusban.

Bár a magyar tõzsdeindex igen jól tartotta magát júniusban, hiszen csak kisebb korrekcióra került sor, a részvényalapok vagyonának csökkenése 10,6%-os volt. A részvényalapokból 11,2 milliárdnyi tõke távozott.

A tõkevédett alapokból ebben a hónapban 2 milliárdnyi tõke távozott, a hozamokkal együtt a kategóriának 2,4%-kal csökkent a nettó eszközértéke.

Az abszolút hozamú alapok esetében már megszokottá vált a kimagasló eszköznövekedés. Így volt ez az elmúlt hónapban is. A tõkebeáramlás 16,5 milliárdos, a kategória vagyongyarapodása a hónapban 4,3%-os volt.

A nyilvános ingatlanalapokba 3 milliárdnyi friss tõke érkezett. A tõkebeáramlás és a hozam együttesen 2,7 % pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba is kiugró mértékû,13,8 milliárd forintnyi tõke áramlott be júniusban. A hozamok ezt a gyarapodást azonban nem tudták erõsíteni, így a vagyon ”csak” 4,8%-kal növekedett.

Az árupiaci alapok esetében 0,7 milliárdos tõkekiáramlást tapasztalhattunk, amit a hozamok még tovább rontottak, így 7,6%-kal csökkent az eszközérték.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok az elmúlt hónapban nem tudták hozni az átlagos vagyonnövekedést. Júniusban 1,8 milliárd forintnyi tõke távozott, azonban a hozamok ezt a negatív hatást tovább erõsítették és összességében a nettó eszközérték 5,3%-kal csökkent.