Ismét csúcson a befektetési alapok összvagyona
2015.12.17
Novemberben viszonylag szerény mértékben, 0,8%-kal emelkedett a befektetési alapok vagyona, de ez a szerényebb növekedés is elég volt ahhoz, hogy új csúcsra érjen az összvagyon. A fejlett és a fejlõdõ világ tõzsdéi is korrigáltak novemberben, ezzel szemben jelentõs emelkedés bontakozott ki a pesti börzén, mondhatni így ünnepelve fennállásának 25. évfordulóját. A devizapiacon a forint az euróhoz képest némileg gyengült, viszont a dollár jelentõsen erõsödött a forinthoz viszonyítva is - derül ki a BAMOSZ közleményébõl.

Ami az egyes kategóriákon belüli tõkeáramlást illeti, ebben a hónapban is vegyes a kép. A pénzpiaci alapokból továbbra is áramlik ki a tõke, de hasonlót pénzkivonást tapasztalhatunk az árupiaci és a tõkevédett alapoknál is. Ezzel szemben a többi kategória esetében kisebb-nagyobb összegben tõkebeáramlást láthattunk az elmúlt hónapban. Az összesített mérleg pozitív: novemberben az értékesítések 22 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltásokat. A legnagyobb vagyongyarapodást ebben a hónapban a származtatott alapok érték el, de jelentõs növekedést könyvelhetnek el a kötvény, részvény és ingatlanalapok is. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 45,3 milliárd forinttal, azaz 0,8 százalékkal növekedett novemberben. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.708 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,1 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,6 százalékkal növekedett.

A pénzpiaci alapok vagyona 7%-kal csökkent köszönhetõen egyrészt a 28,6 milliárdos visszaváltási többletnek, amely az euró övezeti alkategóriát kivéve az összes alkategóriát érintette. Másrészt pedig annak, hogy az egyik pénzpiaci alap, amelynek vagyona 70 milliárd körüli, átsorolásra került a rövid kötvényalapok közé.

A kötvényalapokba 14 milliárdnyi tõke áramlott, amely a hazai rövid futamidejû kötvények közül minden alkategóriát érintett. Az elõzõ bekezdésben már említett átsorolással együtt mindez oda vezetett, hogy kötvényalapok vagyona a legnagyobb a kategóriák közül, megelõzve a pénzpiaci alapokat. A kategória vagyona összességében 6,9%-kal növekedett.

A vegyes alapokba 12,8 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a harmadik legmagasabb érték. A hozamok is kedvezõen alakultak, így a vagyon 2,5 százalékkal növekedett.

A magyar tõzsdeindex ezúttal jóval felülteljesítette a nemzetközi indexeket. A részvényalapokba 3,4 milliárdnyi tõke érkezett, ráadásul a pozitív hozamok is jelentõsen növelték a részvényalapok vagyonát, amely 3,5%-kal lett több mint az elmúlt hónapban.

A tõkevédett alapokból ezúttal 2,2 milliárdnyi tõke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezõen, így összességében 2 százalékos csökkenést láthattunk a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokba ebben a hónapban is friss tõke érkezett, amelynek nagysága, 11 milliárd Ft. A hozamok ehhez még hozzá is tettek, így a vagyongyarapodás 2%-os lett.

A származtatott alapokba 7,3 milliárd forintnyi friss tõke érkezett és bár a hozamok nem alakultak kedvezõen, a kategória vagyonváltozása összességében így is a legmagasabb lett 8,7%-kal.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tõkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 15,8 milliárd, ami egyben a legmagasabb érték a hónapban. A hozamok ehhez még némileg hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása elérte a plusz 3,3%-ot.

Az árupiaci alapoknál kisebb tõkekiáramlás volt, de a hozamok kedvezõen alakultak, így a kategória vagyona 2,7%-kal növekedett.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban tõkekiáramlás volt tapasztalható, amin a hozamok némileg korrigálni tudtak, de így is összességében a nettó eszközérték 1,8%-kal csökkent.