A MetLife szerint nem jelentenek rendszerszintû problémát
2013.07.18
Az USA legnagyobb életbiztosítója, a MetLife vezérigazgatója szerint nem tartoznak a rendszerszinten fontos pénzügyi intézmények közé, melyek csõdje az ország pénzügyi stabilitását is veszélybe sodorhatná.

A társaság közleményét az után adta ki, hogy az Egyesült Államok pénzügyi kockázati tanácsa egyre közelebb áll ahhoz, hogy a MetLife-ot is a rendszerszintû kockázatot jelentõ társaságok közé sorolja.

A nyilatkozban Steven Kandarian azt állítja, hogy a MetLife-ot az USA Pénzügyi Stabilitási Felügyeleti Tanácsa (FSOC) értesítette, hogy a társaság elérte a „3. szintjét” a folyamatnak, melynek során a biztosítóról megállapítják, hogy nem banki, rendszer szinten fontos pénzügyi intézménynek (SIFI) minõsül-e.

Amennyiben ez megtörténik, úgy a MetLife-ra szigorúbb szabályozási felügyelet vár.

Kandarian szerint azonban „nem csak, hogy nem veszélyezteti a MetLife a pénzügyi rendszert, de egyetlen cégrõl sem tudom elképzelni, hogy a MetLife-fal szembeni expozíciója veszélybe sodorhatná” – olvasható a közleményben.

Az FSOC múlt héten közölte az American International Grouppal és a GE Capitallal, hogy õket már SIFI-nek minõsítették.

A vezérigazgató szerint jelentõsen megnõne a biztosítási termékek ára, ha egy tucat nagy életbiztosítót rendszerszinten kockázatosnak minõsítenének. Ráadásul csökkentené a biztosítók kockázatvállalási képességét, sõt bizonyos termékek piacról való kivonására kényszerítené õket a lépés.

A MetLife azt állítja, hogy igyekezett minél jobban együttmûködni az FSOC-vel, hogy megtalálják a legjobb módján annak, hogy miként tudna megfelelni a biztosító a kockázat csökkentésére vonatkozó kötelezettségének.

A tanács, amely számos pénzügyi szabályozói hatóság vezetõjébõl áll, egy viszonylag új szövetségi szerv, amely most teszteli a 2010-es, a pénzügyi világ átláthatóságát és stabilitását szolgáló Dodd-Frank törvény által ráruházott hatáskörét.

Dodd-Frank törvény ruházta fel az FSOC-t azzal a hatáskörrel, hogy azonosítsa a potenciálisan kockázatos nem banki cégeket, és szabályozza õket a bankokhoz hasonlóan, miután a 2007-2009-es pénzügyi válság során számos nem-banki cég is komolyan bajba került.

Az FSOC általában három lépésbõl álló folyamat során értékeli a nem-banki pénzügyi vállalatokat. A harmadik szakaszban a tanács kapcsolatba lép minden egyes nem-bank pénzügyi vállalattal, hogy további vizsgálatokat tudjon lefolytatni.